Födelsemärken & prickar

Alla människor får mer eller mindre mängd födelsemärken och prickar på kroppen. Det finns olika faktorer som bidrar till att det bildas födelsemärken och prickar som bland annat ärftliga anlag, sol och ålder. Födelsemärken eller hudprickar är egentligen en hudförändring eller utväxt i huden som kan delas in i ofarliga eller eventuellt elakartade hudförändringar. Eftersom det finns så mycket olika typer av hudförändringar behöver man först besöka läkare för att få en korrekt bedömning innan borttagning av födelsemärket sker. I de fall då de är en kosmetisk hudförändring finns det flera olika behandlingsalternativ till att ta bort dessa.

 

Här nedanför kan du se en del av de prickar som man kan få på kroppen. 

 

Födelsemärke- Den vanligaste typen av fläck som vi har på kroppen. Ett födelsemärke eller även kallad leverfläck är en slät eller utstående koncentration av pigmentceller. TYVÄRR är dessa ej att rekommendera med laser. De ska alltid undersökas noga innan de tas bort och ska alltid skickas på analys.
Fibrom/Hudfärgare Födelsemärken- är en liten ofarlig mjuk utväxt på huden. Den är oftast hudfärgad men kan även vara pigmenterad. Det blir väldigt fint resultat när vi tar bort dessa med laser. Rekommendation att alltid kolla upp via vården innan laserborttagning
Hemangiom-  är en blodkärlsmissbildning i huden som kan vara i varierande storlek. De är röd eller lila blå i färgen och är helt ofarlig. Dessa behandlar vi med yag-laser.
Fräknar- Små pigmenterade prickar som uppkommer av ärftliga faktorer och vid solexponering. De går bra att ta bort/mindska dessa med IPL men de kommer ofta tillbaka vid solexponering.
Serborriska keratoser-kallas även för mjällvårtor eller åldersvårtor. De liknar på många sätt födelsemärken men är helt ofarliga, vårtliknande och lite skrovliga utväxter som blir vanligare med ålder. De går att ta bort med laser eller skrapning.
Lentigo- är en solfläck som uppkommer vid många års solande även kallad åldersfläck. Går att ta bort med laser. Oftast bäst resultat med 2 laserbehandlingar: Pico spottreatment med 6 veckors mellanrum
Histiosytom- eller även kallat dermatofibrom är små fasta, lätt upphöjda eller nedsänkta knutor i hudytan. De är ofta brunrosa till färgen, från någon mm till 1 cm i storlek och är helt ofarliga. Ofta dyker de upp på ställen där man har fått insektsbett eller annan mindre hudskada. Kan både skäras bort eller tas bort med laser. Det blir nästan alltid ett ärr när dessa tas bort eftersom de sitter djupt, så det bör övervägas före ingreppet.
Aktiniska keratoser- Är en ytlig cellförändring som drabbar äldre och uppkommer vi långvarig solexponering. Det kan vara förstadie till hudcancer så det bör alltid undersökas och hållas under uppsikt. Det går bra att ta bort med hjälp av laser efter noggrann läkarundersökning!
Vårtor- Är ett virus. Det finns över 1000 olika vårtvirus och vanligtvis försvinner de av sig själva inom två år. Har du besvär av vårtor och dessa stör dig i ditt vardagsliv så går det att ta bort med hjälp av laser. Det finns viss risk för ärrbildning om vårtan är stor och djup, så det bästa är om vårtan får försvinna själv eller med hemmabehandling.
Melasma- Är en pigmentering i ansiktet som uppkommer vid solexponering eller kan dyka upp vid graviditet på grund av hormonella förändringar i kroppen. Dessa behandlas på bästa sätt med preparat innehållande retinol från ZO Skin Health, vår medicinska hudvårdsserie.
Xantelasma- en gulaktig ofarlig bildning under huden som även brukar kallas kolesterolfläckar då det har upptäckts att det kan finnas ett samband med just högt kolesterol. Dessa tas bort med laser. När xantelasman är till följd av högt kolestorolvärde eller sjukdom kan xantelasman återkomma. Vid behandling med laser mot Xantelasma, förångas fettansamligen och lämnar huden aningen svullen. En sårskorpa bildas och faller av huden inom ca 10 dagar. Svullnad kan förekomma de första 2-4 dagarna. Ärrvävnad blir oftast fin och inte vidare synlig.

Om du känner dig osäker på en prick du har rekommenderar vi dig att besöka din vårdcentral/hudklinik för en bedömning.

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.