Om vårtor

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor på händerna och fötterna och dem smittar troligen både genom hudkontakt samt genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. Vårtor brukar försvinna av sig själv, men det brukar ta lång tid. Allt ifrån några månader till ca 2 år är vanligt (ibland ännu längre).

 

Fotvårtor är runda, något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Dessa är vårtans egna blodkärl vilka försörjer vårtan med liv.
Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

 

Behandling av vårtor

Vårtor på kroppen är något som känns obehagligt och dessutom missprydande. Vi på Citylaser kan hjälpa dig att bli av med din vårta. Med vår nya maskin behandlar vi den snabbt och enkelt utan att du behöver någon lång och obekväm återhämtning.

 

Behandling av vårta med laser

Vi använder oss av en YAG-laser för att behandla din vårta. Med vår nyaste YAG-laser (Cutera Excel V) kan vi behandla vårtor med flera olika våglängder och extrem precision. Men denna metoden slipper du en lång och obekväm återhämtning och är redo att direkt gå tillbaka till vardagen efter din behandling.

 

Metoden går ut på att strypa vårtans egen blodförsörjning vilket gör att den långsamt ”dör” och försvinner bort. Laserns våglängd gör det möjligt för oss att behandla vårtor oavsett var de sitter utan att påverka omkringliggande vävnad. Det gör att vi minimerar eventuella risker och du slipper en obekväm läkningsperiod när vi är klara.

 

Behandlingen ger en mycket kortvarig (sekundsnabb) smärta. Efter behandlingen ser vårtan ut som vanligt men kan ibland  inom ett dygn mörkna något i färgen.

 

Resultatet ser du gradvis efter 4-6 veckor men de flesta känner ganska snart att vårtor som sitter under fötterna inte längre gör ont som den gjorde före behandlingen. Denna metoden kräver ofta flera behandlingar och de upprepas med ca 4-6 veckors mellanrum.

 

 

OBS: Behandlingen är INTE lämplig för yngre barn.

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Före din behandling är det viktigt att DU filar ner vårtorna så mycket du kan. På så sätt får vi ett bättre resultat från lasern till både cellerna och själva blodkärlen.

 

Behandlingstid15 min
Tillbaka till vardagenDirekt
Sport/träning1-3 dygn (pga ömhet)
Antal behandlingarOftast 1-4 st
Riskerärr
Konsultationkostnadsfri
PrisFrån 500:-
Betalningkort, swish, faktura, delbetalning (Medical Finance)
Boka tid  Se prislista

Efter behandlingen kan du direkt gå tillbaka till vardagen som vanligt.

 

Efter laserbehandlingen kan en blodblåsa skapas på det behandlade området. Låt den vara så försvinner den av sig själv. OBS. Stick inte hål på blåsan då det är utgör en infektionsrisk!

Vanliga frågor och svar

Hur många behandlingar krävs?

Det är vanligt att behandlingen måste upprepas efter 4-6 veckor innan vårtan ”dör”. Hur många behandlingar som behövs är individuellt eftersom vårtan beror på ett virus och resultatet delvis är beroende av ditt egna immunförsvar.

När ser jag resultatet?

Efter behandlingen ser vårtan ut som vanligt men kan mörkna inom det närmsta dygnet. Resultatet ser du gradvis efter 4-6 veckor men de flesta känner ganska snart att vårtor som sitter under fötterna inte längre gör ont som den gjorde före behandlingen.

Varför får jag vårtor?

Vårtor är orsakade av en infektion med virus. Humant papillomvirus (HPV) attackerar de basala cellerna i det ytliga hudlagret. Infektionen uppstår efter skada mot huden då hudbarriären är öppen. Oftast uppstår detta på hand eller fingrar, fot eller tår. De basala cellernas funktion är att dela sig och skapa fler hudceller. När de basala cellerna är infekterade med HPV har de en överproduktion av celler som resulterar i en vårtväxt med tjockare, grövre hud.

Finns det risk för ärr?

Ja, det finns alltid en risk för ärr när man medvetet ”skadar” huden. YAG-laser anses vara en av de mer skonsamma metoderna. Det är ändå viktigt att du följer våra hemråd för att minimera eventuella risker.

Kan ni garantera att vårtan försvinner?

Nej, eftersom viruset lever kvar i kroppen även efter behandling så är det utom vår makt och vi kan därför inte ge några garantier.

 

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.