Om vårtor

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor på händerna och fötterna och dem smittar troligen både genom hudkontakt samt genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. Vårtor brukar försvinna av sig själv, men det brukar ta lång tid. Allt ifrån några månader till ca 2 år är vanligt (ibland ännu längre).

 

Fotvårtor är runda, något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Dessa är vårtans egna blodkärl vilka försörjer vårtan med liv.
Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

 

Behandling av vårtor

Vårtor på kroppen är något som känns obehagligt och dessutom missprydande. Vi på Citylaser kan hjälpa dig att bli av med din vårta genom behandling med IPL eller laser (beroende på vårtans placering).

 

Ta bort vårtor med laser

Koldioxidlaser används för att bränna bort vårtan med dess rot och blodkärl.  Denna metod kan göra lite ont och bedövning erbjuds om så önskas före behandlingen. Det blir ett sår efter ingreppet som tar  ca 1-3 veckor att läka. Efter ingreppet har du ont och i vissa fall kan det vara smärtsamt i flera veckor tills såret läkt. Denna metod kräver oftast en behandling men ibland måste även denna behandlingsmetod upprepas, det gäller då främst större vårtor.

 

Ta bort vårta med IPL

IPL-metoden går ut på att ta bort blodförsörjningen till vårtan varefter den ”dör”.

Denna metod väljs om vårtan är belägen under foten, vid leder av fingrar och tår eller nära naglar. Behandlingen ger en mycket kortvarig (sekundsnabb) smärta. Efter behandlingen ser vårtan ut som vanligt. Resultatet ser du gradvis efter 2-4 månader men de flesta känner ganska snart att vårtor som sitter under fötterna inte längre gör ont som den gjorde före behandlingen. Denna metoden kräver ofta flera behandlingar och dem upprepas med ca 3 veckors mellanrum.

 

 

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Före din behandling är det viktigt att Du filar ner vårtorna så mycket du kan. På så sätt får vi ett bättre resultat från lasern/ IPL till både cellerna och själva blodkärlen.

 

Vid laserbehandling kan du få lokalbedövning där vi antingen bara bedövar själva vårtan eller ibland hela området om vi anser att det krävs (en tå eller ett finger).

BehandlingstidLaser: 30 min / IPL: 15 min
AnestesiLaser: lokalbedövning/ IPL: ingen
Sport/träning1 vecka
Bad1 vecka
Antal behandlingar1-3
Riskerärr
Konsultationkostnadsfri
PrisLaser: 1500:- / IPL: 500:-
Betalningkort, swish, faktura, delbetalning (Medical Finance)
Behandlingen
Efter laserbehandling är det viktigt att inte få in bakterier där vårtan suttit så därför rekommenderar vi att undvika bad/bastu/träning i ca en vecka.
Boka tid  Se prislista

Efter behandlingen kan du direkt gå tillbaka till vardagen som vanligt.

Om du har fått bedövningen släpper den normalt efter ett par timmar vilket ibland kan vara förknippat med lite obehag men det brukar inte vara särskilt smärtsamt.

Efter laserbehandlingen är det vanligt att en blodblåsa skapas på det behandlade området. Låt den vara så försvinner den av sig själv. OBS. Stick inte hål på blåsan då det är utgör en infektionsrisk!

Vanliga frågor och svar

Hur många behandlingar krävs?

Laser: Oftast en behandling.

IPL: Det är vanligt att behandlingen måste upprepas efter 3-4 veckor innan vårtan ”dör”. Hur många behandlingar som behövs är individuellt eftersom vårtan beror på ett virus och resultatet delvis är beroende av ditt egna immunförsvar.

När ser jag resultatet?

Laser: Efter ca 3 veckor.

IPL: Efter behandlingen ser vårtan ut som vanligt. Resultatet ser du gradvis efter 2-4 månader men de flesta känner ganska snart att vårtor som sitter under fötterna inte längre gör ont som den gjorde före behandlingen.

Varför får jag vårtor?

Vårtor är orsakade av en infektion med virus. Humant papillomvirus (HPV) attackerar de basala cellerna i det ytliga hudlagret. Infektionen uppstår efter skada mot huden då hudbarriären är öppen. Oftast uppstår detta på hand eller fingrar, fot eller tår. De basala cellernas funktion är att dela sig och skapa fler hudceller. När de basala cellerna är infekterade med HPV har de en överproduktion av celler som resulterar i en vårtväxt med tjockare, grövre hud.

Finns det risk för ärr?

Ja, det finns alltid en risk för ärr när man medvetet ”skadar” huden. Oftast är både laser och IPL skonsamma metoder men det finns som sagt inga garantier!

Kan ni garantera att vårtan försvinner?

Nej, eftersom viruset lever kvar i kroppen även efter behandling så är det utom vår makt och vi kan därför inte ge några garantier.

 

Hur avgör jag vilken behandlingsmetod som passar just mig?

Det hjälper Vi dig med!

(Vårtor placerade i trampdynor, vid leder eller nära nageln behandlas med IPL och övriga oftast med laser)

 

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.