Ytliga kärl/ådernät på benen

Störande ytliga ådernät och kärlbristningar på benen är röda eller blå i färgen beroende på tjocklek. De beror på en ärftlig benägenhet. Ofta får man de första ådernäten i samband med en graviditet. De kallas också telangiektasier, och behöver inte ha något samband med åderbråck. Ådernät och kärlbristningar är enkla att behandla med injektionsbehandling (skleroterapi) där man injicerar ett läkemedel som får kärlen att skrumpna och försvinna.

Kärlbristningar, kärlspindlar eller ådernät som de också kallas är små kärl/vener som ligger så ytligt att de syns genom huden och har normalt sett en röd eller blåviolett nyans. Dessa kärl finns primärt i ansiktet eller på benen, men kan även förekomma på andra områden av kroppen. Dessa kärl kan vara till kosmetiskt besvär och störande vilket också är skälet att väldigt många vill ta bort sina ytliga blodkärl.

Behandling av kärl med Sklerosering

Medlet vi använder och injicerar heter Aethoxysklerol®. Ämnet framkallar efter injektion en irritation på kärlens insida. Om kärlväggarna därefter pressas samman klistras kärlen ihop och efter en tid försvinner de helt. Förloppet där kärlen går ihop efter en sklerosering tar mellan en och tre veckor. För ett gott behandlingsresultat är det mycket viktigt att kärlväggarna hela tiden är sammanpressade. Denna kompression sker med hjälp av den elastiska bindan, vilken du får här på mottagningen. Den elastiska bindan ska sitta på både dag och natt under en vecka.

De injicerade blodkärlen kan bli blåaktiga och det injicerade området kan bli fulare och mera framträdande de första veckorna efter behandlingen innan kärlspindlarna försvinner. Tänk därför på att du inte ser slutresultatet när du lindar av lindan första gången! Om en sklerosering innebär flera injektionstillfällen brukar dessa utföras med minst en veckas mellanrum. Vid injektionsbehandling behöver du inte vara sjukskriven utan kan leva som vanligt och sköta även ett rörligt arbete. Risken för komplikationer är mycket liten och behandlingen medför inga missprydande operationsärr.

Det sprutas ett läkemedel in som försluter kärlet. Efter behandlingen skrumpnar kärlet och bleknar bort. Läkemedlet innehåller Aethoxysclerol som också är ett bedövnings medel så behandlingen känns inte nämnvärt mycket. Sklerosering är ett hantverk där behandlarens skicklighet, utbildning och erfarenhet spelar stor roll för resultatet. Vi har många års erfarenhet av just dessa mikroinjektioner vilket borgar för trygghet för dig som kund.
Tunnare kärl behandlar vi med lösning medan lite större kärl behandlar vi vanligt vis med skum.

 

Vi behandlar även kärlspindlar med laser

Lasermaskinens värmepuls tränger ned i hudytan och tas upp i kärlet som drar ihop sig och försluts och försvinner successivt efter behandlingen.
Normalt sett behövs 1-3 laserbehandlingar utförda med 1-2 månaders mellanrum.
Det stängda eller förstörda kärlet försvinner succesivt efter behandlingen.

 

Som patient är du alltid välkommen in till oss på Citylaser i Göteborg för en konsultation där vi bedömer vilken teknik som passar just dina kärl bäst.

Behandlingstid30 min
Antal behandlingarnormalt räcker det med 1 behandling
Riskerblåmärke
Prisfrån 1 000:- (beror på storleken på kärlen)
Betalningkontant, kort faktura eller delbetalning.
Boka tid  
Som patient är du alltid välkommen in till oss på Citylaser i Göteborg för en kostnadsfri konsultation.

Vanliga frågor och svar

Före/under/efter behandling av kärl

Före:

  • inte ta blodförtunnande t.ex. Treo, eller Ipren.
  • Du får inledningsvis ha benen sänkta så att kärlen fylls.

Under:

  • I de kärl som ska injiceras sticks en nål försiktigt in.

Efter:

  • Vi anlägger omedelbart tryck mot ditt/dina behandlade kärl och ditt ben blir lindat med en elastisk binda. Du kan gå som vanligt utan bekymmer omedelbart efter din sklerosering.
  • innan kärlen är upplösta (normalt ett par veckor) bör du undvika aktiviteter som vidgar kärlen såsom bastubad, varma bad och ansträngande motion. Du bör även undvika att sola.
  • Vi rekommenderar att du i samband med behandlingen och efter använder stödstruma i cirka en vecka. har du återkommande problem så bör du använda stödstrumpor som en del i vardagen. Stödstrumpor köps bäst i sjukvårdsaffärer där de anpassar strumpan genom att mäta benen för att få rätt tryck.
Hur kommer jag se ut efter behandlingen av kärl på benen?

Hur den närmaste tiden efter behandlingen ser ut beror på hur stora/grova dina kärl är. Är de små så kan de försvinna redan inom 1-2 veckor. Är de grova så kan det vara som ett blåmärke i någon vecka ända upp till månader.

Gör behandlingen ont?

Nej. Vi använder en så tunn nål att det nästan inte känns något alls. Om behandlingen utförs på ”rätt” sätt går det att jämföra med myggstick.

Hur är känslan efter behandlingen?

Efter behandlingen kan du känna lätt klåda eller ömhet några dagar på det behandlade området.

Vad är det för medel som injiceras mot kärl?

Ämnet/medlet heter Aetoxysklerol. Det är det enda godkända medel som finns att tillgå i Sverige för just injicering mot blodkärl, ådernät, åderbrock och kärlbristningar.

Hur fungerar Aetoxysklerol?

Medlet framkallar en irritation på det inre kärlväggarna. Efter några dagar har kärlväggarna klistrats ihop för att efter några månader helt försvinna.

Vad finns det för risker och biverkningar?

Övergående lokala bieffekter rodnad och klåda kan förekomma efter mikroinjektionen.
Efter behandlingen uppstår en missfärgning av huden, som vanligtvis kvarstår i 4 – 6 veckor.
Vid enstaka tillfällen uppstår en brun pigmentering av huden i anslutning till injektionsstället. Pigmenteringen beror på att en mindre mängd blod hamnat utanför kärlet. Pigmenteringen försvinner av sig självt och vanligtvis tar processen mellan 6 månader till 1 år allt i takt med att hudens celler byts ut på naturlig väg.

– Propp i ytligt blodkärl kan förekomma men är som regel ofarligt.

– Allvarliga komplikationer, som blodpropp i benens djupa vener, förekommer men är väldigt sällsynta.

Gravida, ammande, överkänslighet/allergi mot lokalbedövningsmedel, patienter som haft en djupventrombos, koagulationsrubbningar, diabetes mellitus skall inte behandlas med sklerosering.

Kan jag få nya kärl igen?

De kärl som försvunnit efter behandlingen är borta för alltid, men eftersom det är fråga om en ärftlig benägenhet så kan du bilda nya kärl i framtiden som då behöver behandlas. Hur snabbt man får nya kärl är helt individuellt, men ofta har man ett fint resultat i flera år.

Räcker det med en behandling?

Beroende på hur mycket ytliga blodkärl du har, kan behandlingen behöva upprepas två till tre gånger, med 3-4 veckors mellanrum.

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.