Ytliga kärl/ådernät på benen

Störande ytliga ådernät och kärlbristningar på benen är röda eller blå i färgen beroende på tjocklek. De beror på en ärftlig benägenhet. Ofta får man de första ådernäten i samband med en graviditet. De kallas också telangiektasier, och behöver inte ha något samband med åderbråck.

 

Kärlbristningar, kärlspindlar eller ådernät som de också kallas är små kärl/vener som ligger så ytligt att de syns genom huden och har normalt sett en röd eller blåviolett nyans. Dessa kärl finns primärt i ansiktet eller på benen, men kan även förekomma på andra områden av kroppen. Dessa kärl kan vara till kosmetiskt besvär och störande vilket också är skälet att väldigt många vill ta bort sina ytliga blodkärl.

 

Vi behandlar kärl med injektion eller laser

Inför behandling måste du vara ”ditt ljusaste jag”, alltså ingen färg från sol eller brun utan sol. Även inför laserbehandling får du ej äta antibiotika eller kortison då man blir ljuskänslig

 

Injektion

Ämnet/medlet som injiceras heter Aetoxysklerol. Det är det enda godkända (av FDA) medel som finns att tillgå i Sverige för just injicering mot blodkärl, ådernät, åderbrock och kärlbristningar och med detta utför man en så kallad sklerosering.
Skleroseringen får kärlen att skrumpna. 1-3 behandlingar med 2 månaders mellanrum

 

Laser

Lasermaskinens värmepuls tränger ned i hudytan och tas upp i kärlet som drar ihop sig och försluts och försvinner successivt efter behandlingen.
Normalt sett behövs 2-3 laserbehandlingar utförda med 2-3 månaders mellanrum.
Det stängda eller förstörda kärlet försvinner succesivt efter behandlingen och resultat ses ibland inte förrän efter några veckor.

 

Som patient är du alltid välkommen in till oss på Citylaser i Göteborg för en konsultation där vi bedömer vilken teknik som passar just dina kärl bäst.

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Injektion:

Du ska inte ta blodförtunnande t.ex. Treo, eller Ipren

 

Laser:

Du ska inte vara solbrun eller ha brun-utan-sol-produkt på området, inte äta antibiotika eller kortison

 

Behandlingstid30 min
Antal behandlingarnormalt räcker det med 1-3 behandlingar
Riskerblåmärke, ömhet, svullnad några dagar efter behandling
UndvikBastu, sol, bad och tyngre motion i 3-4 veckor.
Konsultationkostnadsfri
Pris2000:- (beror lite på storleken på kärlen)
Betalningkort, swish, faktura, delbetalning (Medical Finance)
Boka tid  Se prislista

Injektion:

Vi anlägger omedelbart tryck mot ditt/dina behandlade kärl och ditt ben blir lindat med en elastisk binda. Du kan gå som vanligt utan bekymmer omedelbart efter din sklerosering.

De injicerade blodkärlen kan bli blåaktiga och det injicerade området kan bli fulare och mera framträdande de första veckorna efter behandlingen innan kärlspindlarna försvinner. Tänk därför på att du inte ser slutresultatet när du lindar av lindan första gången! Om en sklerosering innebär flera injektionstillfällen brukar dessa utföras med minst en veckas mellanrum.

Vid injektionsbehandling behöver du inte vara sjukskriven utan kan leva som vanligt och sköta även ett rörligt arbete. Risken för komplikationer är mycket liten och behandlingen medför inga missprydande operationsärr.

 

Laser:

Rodnad och svullnad är vanligt men det brukar gå över inom ett dygn.

Vanliga frågor och svar

Hur kommer jag se ut efter behandlingen av kärl på benen?

Hur den närmaste tiden efter behandlingen ser ut beror på hur stora/grova dina kärl är. Är de små så kan de försvinna redan inom 1-2 veckor. Är de grova så kan det vara som ett blåmärke i någon vecka enda upp till månader.

Gör behandlingen ont?

Ja, både laser och injektionsbehandling kan kännas lite grann men det går snabbt över.

Hur är känslan efter behandlingen?

Efter behandlingen kan du känna lätt klåda eller ömhet några dagar på det behandlade området.

Vad är det för medel som injiceras mot kärl?

Ämnet/medlet heter Aetoxysklerol. Det är det enda godkända (av FDA) medel som finns att tillgå i Sverige för just injicering mot blodkärl, ådernät, åderbrock och kärlbristningar.

Hur fungerar Aetoxysklerol?

Ämnet får efter injektion kärlen att skrumpna. Med hjälp av en elastisk binda pressas sedan kärlväggarna samman och på så vis kärlen ihop, därefter försvinner de helt.

Vad finns det för risker och biverkningar?

Övergående lokala bieffekter rodnad och klåda kan förekomma efter mikroinjektionen.
Efter behandlingen kan det uppstå en missfärgning av huden, som vanligtvis kvarstår i 4 – 6 veckor.
Vid enstaka tillfällen uppstår en brun pigmentering av huden i anslutning till injektionsstället. Pigmenteringen beror på att en mindre mängd blod hamnat utanför kärlet. Pigmenteringen försvinner av sig självt och vanligtvis tar processen mellan 6 månader till 1 år allt i takt med att hudens celler byts ut på naturlig väg.

– Propp i ytligt blodkärl kan förekomma men är som regel ofarligt.

– Allvarliga komplikationer, som blodpropp i benens djupa vener, förekommer men är väldigt sällsynta.

Gravida, ammande, överkänslighet/allergi mot lokalbedövningsmedel, patienter som haft en djupventrombos, koagulationsrubbningar, diabetes mellitus skall inte behandlas med sklerosering eller laser ( gäller ej allergi mot bedövning)

Kan jag få nya kärl igen?

De kärl som försvunnit efter behandlingen är borta för alltid, men eftersom det är fråga om en ärftlig benägenhet så kan du bilda nya kärl i framtiden som då behöver behandlas. Hur snabbt man får nya kärl är helt individuellt, men ofta har man ett fint resultat i flera år.

Räcker det med en behandling?

Beroende på storlek och antalet ytliga blodkärl du har, kan behandlingen behöva upprepas två till tre gånger, med 3-4 veckors mellanrum. detta är något vi ser under processens gång.

När ser jag resultatet?

Förloppet där kärlen går ihop efter en sklerosering tar mellan en och tre veckor.

 

För ett gott behandlingsresultat är det mycket viktigt att kärlväggarna hela tiden är sammanpressade. Denna kompression sker med hjälp av den elastiska bindan.

Hur går laserbehandlingen till?

Vi använder oss av en så kallad yag-laser som vi ”skjuter” med utifrån mot dina kärl. Detta värmer upp kärlet så mycket att det förstörs och koagulerar ihop. Detta gör att vissa kärl kan se lite grå/lila ut i färgen efter behandlingen. Efter behandlingen är det din hud som gör resten av jobbet och rensar bort det trasiga kärlet.

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.