Få bort överskottsfett med fettsugning

Har du kämpat med att tappa kilon på din kropp som verkar vara svåra att bli av med? Kan eller orkar du inte motionera av olika anledningar? Med fettsugning som metod kan du bli av med fettdepåer (stora delar eller lokalt) på dina önskade problemområden på ett skonsamt sätt. Kroppens figur blir efter en fettsugning mer proportionerlig och du kan få en form på din kropp som du alltid önskat.

 

Om fettsugning

Fettsugning eller liposculptur är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen i världen och är ingen bantningskur utan en metod för att avlägsna lokala fettdepåer. Fettsugning minskar till skillnad från viktminskning antalet fettceller och ger därför en permanent effekt. Resultatet är alltså bestående då de borttagna fettcellerna inte återbildas. Fettsugning som ingrepp ger goda och permanenta resultat och lämnar endast minimala nästan osynliga ärr efter sig (resultatets hållbarhet förutsätter såklart en god kosthållning)

 

 

Vi på Citylaser i Göteborg genomför fettsugning på i princip alla ytliga delar av kroppen som har ett överskott av fett. De vanligaste områden som vi fettsuger är ridbyxlår, insida lår, insida knä, mage, höfter och stuss, venusberg, rygg, midja, haka, vader.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Vid din inledande konsultation kommer din kirurg att bedöma ditt allmänna hälsotillstånd, var dina fettdepåer är lokaliserade och din huds beskaffenhet.

Du får bland annat information om vilka områden som kan förbättras med en fettsugning, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Vi pratar om dina förväntningar och diskuterar vilken behandlingsmetod som lämpar sig bäst för dig.

 

Förberedelser inför operation

I samband med att du bokar in en tid för konsultation får du en hälsodeklaration på din mail. Var god fyll i denna så fort som möjligt. Har du mot förmodan inte fått din elektroniska hälsodeklaration kan du kontakta oss per mail eller telefon så skickar vi en ny till dig. Din hälsodeklaration måste vara ifylld när du bokar operationstid!

Tänk särskilt på att meddela oss om du har några symptom på sjukdomar i luftvägarna, exempelvis feber, hosta eller andningsbesvär. Dessa sjukdomar kan öka risken för komplikationer i samband med operationen. Det är även viktigt att du meddelar oss om du tar någon form av medicin.

  • Kontrollera högt blodtryck

Om du har högt blodtryck bör detta kontrolleras några gånger under månaden innan operationsdagen. Kontakta oss om ditt blodtryck är för högt.

  • Gör uppehåll med rökning

Du bör inte röka under fyra veckor före och fyra veckor efter ingreppet. Operationsresultatet kan annars äventyras och det kan uppstå sårbildning, fördröjd läkning, fula ärr och andra komplikationer.

  • Undvik vissa kosttillskott och läkemedel

Naturläkemedel och kosttillskott såsom Omega 3 fettsyror, vitamin E, fiskolja bör undvikas 2 veckor före planerad operation p.g.a. av risk för oönskade effekter. Värktabletter innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo) ska undvikas 1 vecka före operationen då dessa ökar risken för blödning. NSAID-preparat (exempelvis Ipren, Naproxen, Diklofenak, Voltaren) ska av samma skäl undvikas 3 dagar för operationen.

  • Fasta

Det är mycket viktigt att följa fasteinstruktionerna på grund av risk för kräkning i och detta kan orsaka mycket allvarliga komplikationer i luftvägar och lungor. Livsmedel lämnar magsäcken olika snabbt. Vätska stannar en kortare tid i magsäcken än fast föda och därmed kräver mindre volymer vatten en kortare fastetid.

Ät ingen mat eller dryck från och med midnatt till din operationsdag. Om du är mycket torr i munnen på din operationsdag kan du fukta munnen med lite vatten (max 1/2 glas) eller en isbit. Till fasta räknas även att avhålla sig från rökning, snus, tuggummi, halstabletter etc.

  • Övrigt

Smink, nagellack och smycken
Du får inte använda smink, nagellack eller smycken på operationsdagen. Ta bort eventuella piercingar och smycken hemma innan du åker till oss.

  • Dusch

Du måste duscha dagen före och på operationsdagen strax innan du åker hemifrån. Tvätta hela kroppen inklusive hår med Hibiscrub (antibakteriell tvål). Byt till rena handdukar, kläder och sängkläder. Vid bröstimplantatskirurgi: 3 dubbelduschar: Duscha morgon och kväll dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon. Vid övriga plastikkirurgiska ingrepp: 2 dubbelduschar: Duscha dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon.

  • Operationsdagen

Du anmäler dig hos oss vid ankomsten till Citylaser och vi tar därefter hand om dig. På Citylaser möts du av personal som visar dig tillrätta och förbereder dig inför operationen. Vi går igenom ditt hälsoschema och planerar din anestesi samt smärtlindringen. Din kirurg går tillsammans med dig igenom den planerade operationen.

Operationstid45 minuter-3 timmar
Hemmavårdkompressionsplagg i 3 veckor
Anestesilokalbedövning med sedation eller narkos
Tillbaka till vardagen1-2 dagar
Sport/träning 3 veckor
Riskerojämnhet, infektion, ärr
Konsultation500:-
PrisSe prislista för områden och pris
Betalningkort, swish faktura eller delbetalning genom Medical Finance
Själva fettsugningen
En fettsugning utförs under lokalbedövning med ett avslappnande medel eller narkos, beroende på område och dess storlek.

Området som ska behandlas injiceras först med tumenescent lösning in i fettvävnaden, en blandning av bl.a. saltvatten, lokalbedövningsmedel och adrenalin. Saltvattnet underlättar fettsugningen, lokalbedövningen bedövar området och adrenalinet har en kärlsammandragande effekt som både minskar blödningen vid ingreppet och gör fettcellerna tillgängliga.

Sedan gör vi ett antal små snitt i huden där överskottsfettet sugs bort med en kanyl.

På Citylaser jobbar vi med PAL-System (Power Assisted Liposuction), som använder högfrekventa vibrationer för att bryta ned fettlagret.

Detta är mycket effektivt för att avlägsna stora mängder fett eller vid behandling av hårdare, mer fibrösa områden som rygg, höfter och mage.
Boka tid  Se prislista

Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla, samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det försvinner under de första veckorna efter operationen.

 

Du får ett stödjande kompressionsplagg som förhindrar svullnad. Detta skall sitta på dygnet runt i tre veckor, därefter bör du ha på den under dagtid i ca 2-4 veckor.

 

Du kan duscha redan efter ett par dagar.

 

Ca 1 vecka efter din fettsugning kommer du på återbesök för en postoperativ kontroll där vi kollar så allt är som det ska, både med dig som patient och resultatet i sig.

Svullnaden som även begränsas av kompressionsplagget utgör normalt inga hinder för patienten som oftast kan återgå till normala aktiviteter efter 1-2 dagar.

Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter 3-6 veckor kan du börja träna. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader.

Vissa delar av det behandlade området kan kännas lite hårda. Detta är normalt och går över efter ca 3 månader.

Mycket av svullnaden går ner efter 3-4 veckor då du till stor del kan se slutresultatet av din fettsugning.

Ibland tar det upp till 6 månader innan det slutgiltiga resultatet syns.

Vanliga frågor och svar

Vad använder ni för metod vid fettsugning?

Vår metod heter PAL. PAL-System står för (Power Assisted Liposuction) (en maskin som kopplas till fettsugningskanylen och gör att kanylen vibrerar varvid fettet lossnar)

PAL är både skonsamt och effektivt på det sättet att det avlägsnar mer fett samt får ett jämnare slutresultat jämfört med andra metoder.

Stannar jag över natten?

Nej, fettsugning är dagkirurgiskt vilket innebär att du går hem från kliniken samma dag som vi utför fettsugningen

Vad gäller kring återbesök?

Du som patient kommer alltid på efterkontroll efter cirka en vecka och på återbesök på nytt igen efter 1 eller 3 månader. Därefter vid behov.

Kan jag fettsuga fler områden vid samma tillfälle?

Ja, fettsugning kan utföras på flera olika områden på kroppen samtidigt. Vi bestämmer om två eller fler operationer kan kombineras utifrån ditt hälsotillstånd, kirurgiska tekniker som krävs, hur lång tid vardera operation kommer att ta etc.

Hur länge blir jag kvar på kliniken?

Du åker hem från vår klinik samma dag som fettsugningen genomförs, vanligtvis 2 timmar efter operationen.

Kan området bli ojämnt efter en fettsugning?

Ojämnheter kan uppstå efter all typ av fettsugning. Detta kan dels bero på vilken teknik kirurgen använder men även patientens läkningsprocess påverkar slutresultatet.

Hur mycket fett kan jag ta bort?

Det enkla svaret är: så mycket som behövs för att få ett proportionerligt och bra resultat. Alla patienter är unika, och att säga en exakt mängd fett som tas bort är nästan omöjligt under en konsultation.

Målet är dock inte att ta bort så mycket fett som möjligt – utan snarare att avlägsna precis den rätta mängden i rätt område för att nå önskat resultat.

Hur vet jag om jag är "rätt" för fettsugning?

Alla patienter har olika förutsättningar. För att se vilka förutsättningar just du har gör vi alltid en konsultation före operation där går vi igenom värden, område, förutsättningar, målbild m.m.

Är fettsugning säkert?

Fettsugning som ingrepp och operation är generellt sett ett väldigt säkert ingrepp, dock finns det vissa risker för komplikationer som med alla typer av kirurgiska ingrepp.

Blir huden slapp efter fettsugning?

Huruvida din hud blir fast eller inte, efter att du gör en fettsugning beror på flera faktorer. För det första beror det på hur elastisk din hud är, vilket varierar från person till person. Om din hud inte är elastisk blir det istället svårare för huden att återhämta sig till sin ursprungliga form.

 

Den andra faktorn som spelar in är vilken typ av teknik som kombineras med din fettsugning. Vi på Citylaser är en av få kliniker i Sverige som har möjligheten att erbjuda dig Renuvions J-plasma som ett tillval till din fettsugning.

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.