Vad Àr pigmentflÀckar?

Hudens pigment utgörs av melanin, som bildas av melanocyterna i överhuden. faktorerna solstrĂ„lning och Ă„lder gör att pigmentet som bildas blir ojĂ€mnt fördelat och stora och smĂ„ ojĂ€mna flĂ€ckar uppstĂ„r. Den absolut största anledningen till PigmentflĂ€ckar Ă€r solen och solning, men pigmentflĂ€ckar kan ocksĂ„ uppkomma genom vissa mediciner, p-piller och hormonförĂ€ndringar, till exempel i samband med graviditet. Även Ă„ldrande och arvsanlag spelar roll.

 

Flera olika sorters pigmentflÀckar

  • ÅldersflĂ€ckar – eller hyperpigmenteringar som de egentligen heter. De orsakas av solning. De börjar ofta synas pĂ„ handryggen och pĂ„ dekolletaget i urringningen.
  • Hormonella pigmenteringar – kallas Ă€ven för melasma eller chloasma och Ă€r ofarliga större pigmentförĂ€ndringar (mörkare fĂ€lt) pĂ„ kinder, tinningar och överlĂ€pp. De uppkommer vid en hormonell förĂ€ndring i kroppen, som vid graviditet och intag av p-piller.
  • FödelsemĂ€rken –  En ansamling av pigmenterade celler som kan se vĂ€ldigt olika ut. Alla mĂ€nniskor har födelsemĂ€rken, mer eller mindre, och man utvecklar olika mĂ„nga under livet. Oftast helt ofarliga, men kan utvecklas till malignt melanom (en elakartad cancerform). BĂ€st Ă€r att operera bort dem, dĂ„ du kan fĂ„ en analys gjord som talar om viken typ av pigmentflĂ€ck det Ă€r.
  • UtstĂ„ende godartade pigmentförĂ€ndringar – Ofta missprydande, men helt ofarliga. Kan med fördel behandlas med laser dĂ„ de Ă€r godartade.
  • Lentigo – Enskilda flĂ€ckar som gĂ„r att behandla med blekande krĂ€mer för hemmabruk eller pĂ„ salong.

 

Behandling av pigmentlÀckar

Kemisk peeling – Kemisk peeling Ă€r samlingsnamn för en rad olika beprövade medicinska behandlingar som har till uppgift att förbĂ€ttra hudens struktur. En kemisk peeling löser upp och tar bort skadad hud. Efter nĂ„gra dagar ömsar huden i ansiktet skinn och fjĂ€llar. O.B.S. pigmentflĂ€ckar som beror pĂ„ hormonella förĂ€ndringar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser riskerar att förvĂ€rra pigmentflĂ€ckarna.

 

DermaPen – DermaPen Ă€r en kontrollerad, fraktionerad och riktad nĂ„lbehandling dĂ€r 20-90 nĂ„lar penetrerar huden per sekund. Genom att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kontrollerat skada huden med massor av smĂ„, tunna nĂ„lar sĂ„ stimuleras hudens tillvĂ€xtfaktorer och kollagenproduktionen ökar. Som en naturlig reaktion sĂ„ vill kroppen reparera de skadade kanalerna som bildas av nĂ„larna. I de smĂ„ kanalerna som uppstĂ„r av nĂ„larna ökar hudens upptagningsförmĂ„ga av nĂ€ring och fukt vilket innebĂ€r att den nya huden som produceras Ă€r spĂ€nstigare och med mer lyster. Resultatet har alltsĂ„ bĂ„de en hudföryngrande och medicinsk effekt.

 

IPL – Behandlar ojĂ€mnt pigmenterad solskadad hud, Ă„lderspigmentflĂ€ckar och frĂ€knar. IPL Ă€r en högintensiv ljuslampa som riktas mot pigmentflĂ€ckarna och ett handstycke som avger korta ljuspulser flyttas över huden. Efter behandlingen ser man hur pigmentflĂ€ckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som smĂ„, smĂ„ svarta korn som stöts av. Behandling med IPL Ă€r lite som varma stick, sĂ„ det kĂ€nns en del.

 

ResurFX – Som dermapen fast tuffare behandling som ocksĂ„ ger snabbare resultat.

 

Följ oss gĂ€rna pĂ„ Instagram för đŸ‘‰đŸŒ inspiration, resultat & mer om oss

Vi anvÀnder cookies för att förbÀttra din anvÀndarupplevelse. Genom att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats godkÀnner du vÄr hantering av personuppgifter och anvÀndning av cookies.