Vad är pigmentfläckar?

Hudens pigment utgörs av melanin, som bildas av melanocyterna i överhuden. faktorerna solstrålning och ålder gör att pigmentet som bildas blir ojämnt fördelat och stora och små ojämna fläckar uppstår. Den absolut största anledningen till Pigmentfläckar är solen och solning, men pigmentfläckar kan också uppkomma genom vissa mediciner, p-piller och hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

 

Flera olika sorters pigmentfläckar

  • Åldersfläckar – eller hyperpigmenteringar som de egentligen heter. De orsakas av solning. De börjar ofta synas på handryggen och på dekolletaget i urringningen.
  • Hormonella pigmenteringar – kallas även för melasma eller chloasma och är ofarliga större pigmentförändringar (mörkare fält) på kinder, tinningar och överläpp. De uppkommer vid en hormonell förändring i kroppen, som vid graviditet och intag av p-piller.
  • Födelsemärken –  En ansamling av pigmenterade celler som kan se väldigt olika ut. Alla människor har födelsemärken, mer eller mindre, och man utvecklar olika många under livet. Oftast helt ofarliga, men kan utvecklas till malignt melanom (en elakartad cancerform). Bäst är att operera bort dem, då du kan få en analys gjord som talar om viken typ av pigmentfläck det är.
  • Utstående godartade pigmentförändringar – Ofta missprydande, men helt ofarliga. Kan med fördel behandlas med laser då de är godartade.
  • Lentigo – Enskilda fläckar som går att behandla med blekande krämer för hemmabruk eller på salong.

 

Behandling av pigmentläckar

Kemisk peeling – Kemisk peeling är samlingsnamn för en rad olika beprövade medicinska behandlingar som har till uppgift att förbättra hudens struktur. En kemisk peeling löser upp och tar bort skadad hud. Efter några dagar ömsar huden i ansiktet skinn och fjällar. O.B.S. pigmentfläckar som beror på hormonella förändringar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser riskerar att förvärra pigmentfläckarna.

 

DermaPen – DermaPen är en kontrollerad, fraktionerad och riktad nålbehandling där 20-90 nålar penetrerar huden per sekund. Genom att på så sätt kontrollerat skada huden med massor av små, tunna nålar så stimuleras hudens tillväxtfaktorer och kollagenproduktionen ökar. Som en naturlig reaktion så vill kroppen reparera de skadade kanalerna som bildas av nålarna. I de små kanalerna som uppstår av nålarna ökar hudens upptagningsförmåga av näring och fukt vilket innebär att den nya huden som produceras är spänstigare och med mer lyster. Resultatet har alltså både en hudföryngrande och medicinsk effekt.

 

IPL – Behandlar ojämnt pigmenterad solskadad hud, ålderspigmentfläckar och fräknar. IPL är en högintensiv ljuslampa som riktas mot pigmentfläckarna och ett handstycke som avger korta ljuspulser flyttas över huden. Efter behandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små, små svarta korn som stöts av. Behandling med IPL är lite som varma stick, så det känns en del.

 

ResurFX – Som dermapen fast tuffare behandling som också ger snabbare resultat.

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.