Vad Àr pigmentflÀckar?

Hudens pigment utgörs av melanin, som bildas av melanocyterna i överhuden. faktorerna solstrĂ„lning och Ă„lder gör att pigmentet som bildas blir ojĂ€mnt fördelat och stora och smĂ„ ojĂ€mna flĂ€ckar uppstĂ„r. Den absolut största anledningen till PigmentflĂ€ckar Ă€r solen och solning, men pigmentflĂ€ckar kan ocksĂ„ uppkomma genom vissa mediciner, p-piller och hormonförĂ€ndringar, till exempel i samband med graviditet. Även Ă„ldrande och arvsanlag spelar roll.

 

Flera olika sorters pigmentflÀckar

  • ÅldersflĂ€ckar – eller hyperpigmenteringar som de egentligen heter. De orsakas av solning. De börjar ofta synas pĂ„ handryggen och pĂ„ dekolletaget i urringningen.
  • Hormonella pigmenteringar – kallas Ă€ven för melasma eller chloasma och Ă€r ofarliga större pigmentförĂ€ndringar (mörkare fĂ€lt) pĂ„ kinder, tinningar och överlĂ€pp. De uppkommer vid en hormonell förĂ€ndring i kroppen, som vid graviditet och intag av p-piller.
  • FödelsemĂ€rken –  En ansamling av pigmenterade celler som kan se vĂ€ldigt olika ut. Alla mĂ€nniskor har födelsemĂ€rken, mer eller mindre, och man utvecklar olika mĂ„nga under livet. Oftast helt ofarliga, men kan utvecklas till malignt melanom (en elakartad cancerform). BĂ€st Ă€r att operera bort dem, dĂ„ du kan fĂ„ en analys gjord som talar om viken typ av pigmentflĂ€ck det Ă€r.
  • UtstĂ„ende godartade pigmentförĂ€ndringar – Ofta missprydande, men helt ofarliga. Kan med fördel behandlas med laser dĂ„ de Ă€r godartade.
  • Lentigo – Enskilda flĂ€ckar som gĂ„r att behandla med blekande krĂ€mer för hemmabruk eller pĂ„ salong.

 

Behandling av pigmentlÀckar

Kemisk peeling – Kemisk peeling Ă€r samlingsnamn för en rad olika beprövade medicinska behandlingar som har till uppgift att förbĂ€ttra hudens struktur. En kemisk peeling löser upp och tar bort skadad hud. Efter nĂ„gra dagar ömsar huden i ansiktet skinn och fjĂ€llar. O.B.S. pigmentflĂ€ckar som beror pĂ„ hormonella förĂ€ndringar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser riskerar att förvĂ€rra pigmentflĂ€ckarna.

 

DermaPen – DermaPen Ă€r en kontrollerad, fraktionerad och riktad nĂ„lbehandling dĂ€r 20-90 nĂ„lar penetrerar huden per sekund. Genom att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kontrollerat skada huden med massor av smĂ„, tunna nĂ„lar sĂ„ stimuleras hudens tillvĂ€xtfaktorer och kollagenproduktionen ökar. Som en naturlig reaktion sĂ„ vill kroppen reparera de skadade kanalerna som bildas av nĂ„larna. I de smĂ„ kanalerna som uppstĂ„r av nĂ„larna ökar hudens upptagningsförmĂ„ga av nĂ€ring och fukt vilket innebĂ€r att den nya huden som produceras Ă€r spĂ€nstigare och med mer lyster. Resultatet har alltsĂ„ bĂ„de en hudföryngrande och medicinsk effekt.

 

IPL – Behandlar ojĂ€mnt pigmenterad solskadad hud, Ă„lderspigmentflĂ€ckar och frĂ€knar. IPL Ă€r en högintensiv ljuslampa som riktas mot pigmentflĂ€ckarna och ett handstycke som avger korta ljuspulser flyttas över huden. Efter behandlingen ser man hur pigmentflĂ€ckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som smĂ„, smĂ„ svarta korn som stöts av. Ljusbehandlingar sticks lite och kĂ€nns varma, men gör inte ont och ingen bedövning behövs. Huden kan dock vara svullen och rosafĂ€rgad i nĂ„gra veckor. Ibland kombineras eller skrĂ€ddarsys behandling med bĂ„de ljus och kemisk peeling. Inom tvĂ„ veckor har pigmentflĂ€ckarna försvunnit eller bleknat.

 

ResurFX – Som dermapen fast tuffare behandling som ocksĂ„ ger snabbare resultat.

 

Vi anvÀnder cookies för att förbÀttra din anvÀndarupplevelse. Genom att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats godkÀnner du vÄr hantering av personuppgifter och anvÀndning av cookies.