Vad är pigmentfläckar?

Hudens pigment utgörs av melanin, som bildas av melanocyterna i överhuden. Faktorerna solstrålning och ålder gör att pigmentet som bildas blir ojämnt fördelat och stora och små ojämna fläckar uppstår. Den absolut största anledningen till pigmentfläckar är solen men pigmentfläckar kan också uppkomma genom vissa mediciner, p-piller och hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

 

Flera olika sorters pigmentfläckar

  • Åldersfläckar – eller hyperpigmenteringar som de egentligen heter. De orsakas av solning. De börjar ofta synas på handryggen och på dekolletaget i urringningen.
  • Födelsemärken –  En ansamling av pigmenterade celler som kan se väldigt olika ut. Alla människor har födelsemärken, mer eller mindre, och man utvecklar olika många under livet. Oftast helt ofarliga, men kan utvecklas till malignt melanom (en elakartad cancerform). Bäst är att operera bort dem, då du kan få en analys gjord som talar om viken typ av pigmentfläck det är.
  • Utstående godartade pigmentförändringar – Ofta missprydande, men helt ofarliga. Kan med fördel behandlas med laser då de är godartade.
  • Lentigo – Enskilda fläckar som går att behandla med blekande krämer för hemmabruk eller på salong.
  • Melasma (chloasma) – är hormonella pigmenteringar och är ofarliga större pigmentförändringar (mörkare fält) på tex. kinder, tinningar, panna och överläpp. De uppkommer vid en hormonell förändring i kroppen, som vid graviditet och intag av p-piller. I en melasma pigmentering ser man både pigment och kärl.

Vid behandling av melasma är steg 1 att vara införstådd med att när man bestämmer sig för att starta en behandling för att bli av med melasman är det noll tolerans på solen, för alltid. En hud som en gång drabbats av melasma kan alltid triggas igen, inte alla råkar ut för det men risken är stor. Därav, om man startar en behandling och lägger massa pengar på att bli så pigmentfri som huden tillåter kan allt gå till spillo om man sommaren efter går ut och är i solen igen.

När en melasma-behandling startar är det oftast med retinol för att bryta upp pigmenten och öka cellförnyelsen i huden. Efter det behandlas huden med Dermapen (mikronålning) med ett serum som är specialanpassat att bryta ner kärlen. Efter några veckor kan man starta med en laserbehandling där man både behandlar kärl+pigmenteringar.

Metod+tid är väldigt individuellt och resultaten densamma, vissa blir helt pigmentfria och de är för alltid borta medans andra kommer på lite underhåll efter varje sommar trots att man totalt undvikit solen.

Boka din kostnadsfria konsultation med oss för att få svar på hur vi kan hjälpa Dig bäst!

 

Behandling av pigmentfläckar

Pico Genesis – Behandlar ojämn hudton och alla typ av pigmentfläckar. Pico-lasern är en laser med 3 olika våglängder skapade för att hitta alla typ av pigment på alla hudtyper. Den riktade lasern skapar ett tryck inuti pigmentansamlingen så pigmentet splittras i huden. Man är lite röd och svullen i området samma dag. Ca 3 dagar efter börjar pigmentet komma upp mot ytan och det ser ut som mörknad flagning av huden. Alltså dag 3-6 ska man vara försiktig med att inte stöta bort huden för tidigt= mycket fukt, lite smink.

IPL – Behandlar ojämnt pigmenterad solskadad hud, ålderspigmentfläckar och fräknar. IPL är en högintensiv ljuslampa som riktas mot pigmentfläckarna och ett handstycke som avger korta ljuspulser flyttas över huden. Efter behandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små, små svarta korn som stöts av. Behandling med IPL är lite som varma stick, så det känns en del.

DermaPen – DermaPen är en kontrollerad, fraktionerad och riktad nålbehandling där 20-90 nålar penetrerar huden per sekund. Genom att på så sätt kontrollerat skada huden med massor av små, tunna nålar så stimuleras hudens tillväxtfaktorer och kollagenproduktionen ökar. Som en naturlig reaktion så vill kroppen reparera de skadade kanalerna som bildas av nålarna. I de små kanalerna som uppstår av nålarna ökar hudens upptagningsförmåga av näring och fukt vilket innebär att den nya huden som produceras är spänstigare och med mer lyster. Resultatet har alltså både en hudföryngrande och medicinsk effekt.

 

Förebyggande behandling är produkter innehållande Retinol. Vi jobbar med Zo skin Health och dessa produkter måste säljas av erfarna hudterapeuter med läkare eller sjuksköterskor bakom sig då det är aktiv hudvård som ger resultat. Läs mer om Zo Skin Health

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.