Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom där talgkörtlarna blivit förstorade och överaktiva. Rosacea är ofta ärftligt och beror på en förändring i keratinocyterna. Sjukdomen drabbar cirka 10% av vuxna där merparten är kvinnor. När sjukdomen först dyker upp(runt 30-50 år) är det vanligt att symtomen kommer och går, men med tiden förblir områden i ansiktet röda. Rosacea förväxlas ibland med akne och med andra hudbesvär med liknande symtom. När man har rosacea har man dock inte pormaskar, vilket man ofta har när man lider av akne.

 

Orsaker som triggar rosacea

Orsakerna är svåra att fastställa och rosacea kan triggas av en rad olika faktorer. Yttre faktorer som UV-ljus, kyla och vind men även emotionell stress och hormonella förändringar. Andra triggerfaktorer är långvarig medicinering med kortison, starktkryddad kost, heta drycker, alkolhol samt en felaktig hudvård.

 

Symptom vid rosacea

Vanligast är att du har en diffus rodnad och ytliga blodkärl i de drabbade områdena.

Symtomen uppträder oftast i ansiktet som röda kinder, haka eller näsa men i 60% av fallen drabbas även ögonen.

Rosacea finns i flera olika stadier, från lätt rodnad och värmekänsla och ytliga blodkärl till kraftig rodnad,svullnad och inflammerade utslag.

Man får främst rosacea i de centrala delarna av ansiktet och svullnad av t.ex. näsan förekommer, framför allt hos män.

 

Behandling av Rosacea

Det går att behandla rosacea på flera olika sätt beroende på vilket stadie du är i. På Citylaser i Göteborg behandlar vi Rosacea, främst med hjälp av IPL och Laser. IPL är pulserande ljus (intensivpulsat ljus) som fungerar bra mot små kärl när du har en generell rodnad. Laser fungerar bättre på kärl som syns mer. Bäst är dock en kombination av de båda.

Utöver laser och IPL erbjuder vi även hudvårdsprodukter med hudvårdsmärket Zo Skin. En speciellt framtagen produkt för inflammatorisk hud är produkten Rozatrol som behandlar, förebygger och stabiliserar röd och känslig hud.

Är du osäker på vilket stadie/fas du är i så är du alltid välkommen in på en konsultation (kostnadsfritt) så hjälper vi dig.

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss
Behandlingstidberoende på metod
Antal behandlingarindividuell behandlingplan
Konsultationkostnadsfri
Prisefter överenskommelse vid konsultation
Betalningkort, swish, faktura, delbetalning (Medical Finance)
Boka tid  Se prislista

Vanliga frågor och svar

Hur ofta måste jag behandlas för min Rosacea?

Det är svårt att säga och beror mycket på hur svår rosacea du gar. Men 1-3 behandlingar per år kan man räkna med så vi kan se var vi står i valet av behandling och/eller produkter.

Finns det något jag kan göra för att förebygga mina symptom av rosacea?

Allt som ökar cirkulationen är negativt så kan du minimera det så är det bra. Ex. Stark mat, kaffe och alkohol.

Blir jag av med min rosacea efter behandling.

Nej, tyvärr, rosacea går inte att bota eller ta bort. Det vi kan göra är att vi med rätt behandling kan lindra och kontrollera symptomen.

Min Rosacea är i form av kärl. går det att ta bort och i så fall med vad?

Är det kärl så kan vi absolut ta bort dessa med hjälp av laser? Det tar 1 upp till 3 behandlingar för kärlen att försvinna permanent. Det finns dock inga garantier.

Hur länge ska man vänta mellan behandlingarna?

Du bör vänta allafall 3 veckor mellan dina behandlingstillfällen.

Kan jag behandlas under sommaren när jag är brun?

Bästa resultatet får vi om du inte har solat eftersom vi då kan ta en högre styrka. Vi gör IPL hela sommaren men de som gör det brukar då undvika att bli bruna. Antingen genom att helt enkelt undvika solen eller att kontinuerltig använda en bra solkyddsfaktor (SPF 30-50).

Vad kostar det att behandla rosacea som rodnad/utslag?

1000 kr för halva ansiktet och 2 000 kr för hela.

Vad kostar det att behandla rosacea i form av kärl?

1 500 kr rös näsa och näsvingar. 2 000 kr för hela ansiktet (förutsatt att det inte är extremt mycket kärl).

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.