Bukplastik

Efter en viktnedgång eller en graviditet kan huden på buken ha svårt att dra sig samman och återgå till sin ursprungliga form. Oavsett hur mycket man tränar eller äter rätt, så blir man inte av med den överflödiga huden. Har du ett större hudöverskott kan en bukplastik vara lösningen för dig. Om din mage är stor på grund av fettansamling inne i buken (runt tarmarna, så kallat visceralt fett) hjälper dock inte bukplastik och fettsugning.

Detta är ett ingrepp som passar både män och kvinnor med mycket fina resultat.

 

Bukplastik syftar till att ta bort löst överskott av fett och hud på magen. Den underliggande muskulaturen vid buken stramas också åt vid behov för att ge en stadigare bukvägg och därigenom förhindra att magen buktar utåt och ger en fin midja.

 

Har du även fett runt om magområdet är det en fördel att med hjälp av fettsugning även reducera det något. Så att slutresultatet blir optimalt. Vid konsultationen med plastikkirurgen kommer ni tillsammans att gå igenom vilken metod som kommer passa dig bäst.

 

Liten bukplastik (mini)

Om hud- och fettöverskottet endast sitter under naveln kan man göra en liten bukplastik där man inte rör naveln.

 

Stor bukplastik (full)

En stor bukplastik är ett ingrepp med stora resultat. Här förbättras kroppsformen. Fett och hud tas bort runt buken. Finns det överskott av fett och hud både ovanför och nedanför naveln krävs det en full bukplastik. Det innebär också att naveln skärs ut och sys in på ny plats. Vid rektusdiastas (delning av magmuskler) sys även dessa ihop, vilket skapar en smalare och finare midja.

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Förberedelser inför operation

I samband med att du bokar in en tid för konsultation får du en hälsodeklaration på din mail. Var god fyll i denna så fort som möjligt. Har du mot förmodan inte fått din elektroniska hälsodeklaration kan du kontakta oss per mail eller telefon så skickar vi en ny till dig. Din hälsodeklaration måste vara ifylld när du bokar operationstid!

Tänk särskilt på att meddela oss om du har några symptom på sjukdomar i luftvägarna, exempelvis feber, hosta eller andningsbesvär. Dessa sjukdomar kan öka risken för komplikationer i samband med operationen. Det är även viktigt att du meddelar oss om du tar någon form av medicin.

 • Kontrollera högt blodtryck

Om du har högt blodtryck bör detta kontrolleras några gånger under månaden innan operationsdagen. Kontakta oss om ditt blodtryck är för högt.

 • Gör uppehåll med rökning

Du bör inte röka under fyra veckor före och fyra veckor efter ingreppet. Operationsresultatet kan annars äventyras och det kan uppstå sårbildning, fördröjd läkning, fula ärr och andra komplikationer.

 • Undvik vissa kosttillskott och läkemedel

Naturläkemedel och kosttillskott såsom Omega 3 fettsyror, vitamin E, fiskolja bör undvikas 2 veckor före planerad operation p.g.a. av risk för oönskade effekter. Värktabletter innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo) ska undvikas 1 vecka före operationen då dessa ökar risken för blödning. NSAID-preparat (exempelvis Ipren, Naproxen, Diklofenak, Voltaren) ska av samma skäl undvikas 3 dagar för operationen.

 • Fasta

Det är mycket viktigt att följa fasteinstruktionerna på grund av risk för kräkning i och detta kan orsaka mycket allvarliga komplikationer i luftvägar och lungor. Livsmedel lämnar magsäcken olika snabbt. Vätska stannar en kortare tid i magsäcken än fast föda och därmed kräver mindre volymer vatten en kortare fastetid.

Ät ingen mat eller dryck från och med midnatt till din operationsdag. Om du är mycket torr i munnen på din operationsdag kan du fukta munnen med lite vatten (max 1/2 glas) eller en isbit. Till fasta räknas även att avhålla sig från rökning, snus, tuggummi, halstabletter etc.

 • Övrigt

Smink, nagellack och smycken
Du får inte använda smink, nagellack eller smycken på operationsdagen. Ta bort eventuella piercingar och smycken hemma innan du åker till oss.

 • Dusch

Du måste duscha dagen före och på operationsdagen strax innan du åker hemifrån. Tvätta hela kroppen inklusive hår med Hibiscrub (antibakteriell tvål). Byt till rena handdukar, kläder och sängkläder. Vid bröstimplantatskirurgi: 3 dubbelduschar: Duscha morgon och kväll dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon. Vid övriga plastikkirurgiska ingrepp: 2 dubbelduschar: Duscha dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon.

 • Operationsdagen

Du anmäler dig hos oss vid ankomsten till Citylaser och vi tar därefter hand om dig. På Citylaser möts du av personal som visar dig tillrätta och förbereder dig inför operationen. Vi går igenom ditt hälsoschema och planerar din anestesi samt smärtlindringen. Din kirurg går tillsammans med dig igenom den planerade operationen.

Operationstid2-3 timmar
BehandlingstidNarkos
Tillbaka till vardagenefter cirka 1 vecka
RiskerÄrr, serom, känselförändringar, svårläkt sår, infektion
UndvikUV-ljus på det opererade området
Konsultation500:-
PrisFrån 52 000:- (mini). Från 78 000:- (full).
Betalningkort, kontant, faktura, delbetalning
Under Operationen
En bukplastik utförs i narkos.
Snittet läggs nere vid blygdbenet från höft till höft, så kallat bikinisnitt.
Huden stramas upp och överflödig hud avlägsnas.
Såren sys sedan ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.
Ibland kombineras bukplastikoperationen med fettsugning för ett optimalt resultat.
Vilka områden som kan fettsugas diskuteras med din plastikkirurg vid konsultationen.
Boka tid  Se prislista
 • Du får på dig ett kompressionsplagg som fungerar som stödkorsett som används dygnet runt i ca 8 veckor.
 • Efter ca 1 vecka kommer du tillbaka för en första kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.
 • Vi rekommenderar att du avstår från träning och tunga lyft de första 3-4 veckorna och håller igång med lugna promenader.
 • Beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbete så kommer du behöva vara ledig från arbetet i en till tre veckor.
 • Undvik UV-strålning i minst 12 månader

Vanliga frågor och svar

Blir jag sövd vid operation?

svar

Ja denna operation sker i narkos

Har jag förband efter min bukplastik?

svar

Ja du ska använda en gördel som du får med dig hem från operationen.

 

Hur tas jag hand om efter operationen?

svar

Vår narkospersonal tar hand om dig efter operationen och när du känner dig tillräckligt pigg får du lite fika innan du får gå hem.

Måste jag övernatta på kliniken?

svar

Nej det behöver du inte, du kan gå hem samma dag.

När ser jag det slutgiltiga resultatet av min bukplastik?

svar

Det tar ca 6 månader innan du kan se hur det blev och upp till ett år innan du ser hur ärret blev.