Bröstförstoring

Bröstförstoring är det mest efterfrågade ingreppet på de flesta kliniker. Oavsett vad din anledning till en önskad bröstförstoring är så utgår vi alltid från dina önskemål och förutsättningar för att resultatet ska bli så tillfredsställande, naturligt och tryggt som möjligt. Vi vill vi att din bröstoperation ska resultera i att göra dig mer bekväm med dina bröst.

Det vanligaste metoden vid en bröstförstoring är fortfarande implantat men det går även att lägga in eget fett i brösten. När du kommer på konsultation kommer du tillsammans med våra erfarna plastikkirurger gå igenom dina önskemål och förutsättningar för ett optimalt resultat.

 

Varför investera i en bröstförstoring?

Anledningarna till att människor vill förstora brösten är såklart många och olika. Oftast har det att göra med att du som person inte känner dig nöjd och tillfredsställd med din byst på grund av storlek, form eller fyllighet. En bröstoperation kan även korrigera en medfödd missbildning av brösten.

 

Hos oss på Citylaser

Hos oss på Citylaser får du säker och trygg vård. Vår kirurg, anestesiläkare och anestesisjuksköterska finns med dig från incheckning på operationsdagen tills du åker hem.

När du lämnar kliniken får du med dig sköteselråd & tips hem om hur du skall sköta dig för att du så snart som möjligt skall återhämta dig. Du får alltid ett direktnummer till den plastikkirurg som opererat dig som du kan ringa när du vill.

 

Bröstförstoring och lyft

Ibland kan det behövas både bröstförstoring med ett bröstlyft för att uppnå ett bra resultat. Om så är fallet så får du reda på det under konsultationen och kan ta ställning till det vid ditt första möte med vår plastikkirurg. läs mer om bröstlyft

 

 

Följ oss gärna på Instagram för 👉🏼 inspiration, resultat & mer om oss

Du träffar din plastikkirurg under en konsultation då vi går igenom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en bröstförstoring går till och går igenom vad du bör tänka på innan operationen. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar gör vi en undersökning då vi även kommer överens om alla detaljer kring ingreppet.

 

Efter att vi gått igenom dina önskemål och förväntningar och gjort en noggrann undersökning av dina bröst och din bröstkorg rekommenderar vi en lämplig mindre och en större storlek för dig. Därefter får du prova olika protes-storlekar i BH för att se vilken storlek du trivs bäst med.

Förberedelser inför operation

I samband med att du bokar in en tid för konsultation får du en hälsodeklaration på din mail. Var god fyll i denna så fort som möjligt. Har du mot förmodan inte fått din elektroniska hälsodeklaration kan du kontakta oss per mail eller telefon så skickar vi en ny till dig. Din hälsodeklaration måste vara ifylld när du bokar operationstid!

Tänk särskilt på att meddela oss om du har några symptom på sjukdomar i luftvägarna, exempelvis feber, hosta eller andningsbesvär. Dessa sjukdomar kan öka risken för komplikationer i samband med operationen. Det är även viktigt att du meddelar oss om du tar någon form av medicin.

 • Kontrollera högt blodtryck

Om du har högt blodtryck bör detta kontrolleras några gånger under månaden innan operationsdagen. Kontakta oss om ditt blodtryck är för högt.

 • Gör uppehåll med rökning

Du bör inte röka under fyra veckor före och fyra veckor efter ingreppet. Operationsresultatet kan annars äventyras och det kan uppstå sårbildning, fördröjd läkning, fula ärr och andra komplikationer.

 • Undvik vissa kosttillskott och läkemedel

Naturläkemedel och kosttillskott såsom Omega 3 fettsyror, vitamin E, fiskolja bör undvikas 2 veckor före planerad operation p.g.a. av risk för oönskade effekter. Värktabletter innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo) ska undvikas 1 vecka före operationen då dessa ökar risken för blödning. NSAID-preparat (exempelvis Ipren, Naproxen, Diklofenak, Voltaren) ska av samma skäl undvikas 3 dagar för operationen.

 • Fasta

Det är mycket viktigt att följa fasteinstruktionerna på grund av risk för kräkning i och detta kan orsaka mycket allvarliga komplikationer i luftvägar och lungor. Livsmedel lämnar magsäcken olika snabbt. Vätska stannar en kortare tid i magsäcken än fast föda och därmed kräver mindre volymer vatten en kortare fastetid.
Ät ingen mat eller dryck från och med midnatt till din operationsdag. Om du är mycket torr i munnen på din operationsdag kan du fukta munnen med lite vatten (max 1/2 glas) eller en isbit. Till fasta räknas även att avhålla sig från rökning, snus, tuggummi, halstabletter etc.

 • Övrigt

Smink, nagellack och smycken
Du får inte använda smink, nagellack eller smycken på operationsdagen. Ta bort eventuella piercingar och smycken hemma innan du åker till oss.

 • Dusch

Du måste duscha dagen före och på operationsdagen strax innan du åker hemifrån. Tvätta hela kroppen inklusive hår med Hibiscrub (antibakteriell tvål). Byt till rena handdukar, kläder och sängkläder. Vid bröstimplantatskirurgi: 3 dubbelduschar: Duscha morgon och kväll dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon. Vid övriga plastikkirurgiska ingrepp: 2 dubbelduschar: Duscha dagen före operation och därefter på operationsdagens morgon.

 • Operationsdagen

Du anmäler dig hos oss vid ankomsten till Citylaser och vi tar därefter hand om dig. På Citylaser möts du av personal som visar dig tillrätta och förbereder dig inför operationen. Vi går igenom ditt hälsotillstånd och planerar din anestesi samt smärtlindringen. Din kirurg går tillsammans med dig igenom den planerade operationen.

Operationstid1 timme
På kliniken4 timmar
AnestesiNarkos
Tillbaka till vardagen1-2 veckor
Sport/träningcirka 3 veckor
Riskerkapselbildning, blödning, ärr, infektion.
UndvikSol och solarium i minst 6 månader.
Konsultation500:-
PrisFrån 49 000:- (för fler alternativ, se prislista)
Betalningkort, swish faktura eller delbetalning genom Medical Finance
Operationen sker i narkos


Boka tid  Se prislista

Brösten kommer att kännas mycket spända och stora de första dagarna efter operationen men detta minskar successivt under ett par veckor.

Du ska undvika att bära tungt de första 2–3 veckorna efter operationen och undvika att jogga och träna bröstmusklerna i 3 månader.

Vanliga frågor och svar

Hur är processen?

STEG 1

Hos oss på Citylaser i Göteborg föregås alltid en bröstförstoring av en konsultation med en plastikkirurg. Denna tid kostar 500 kr och du kan enkelt boka online.

STEG 2

Efter konsultationen om allt känns bra så är det dags att boka en tid för operation. Normalt får du en tid för operation 1–3 månader efter din konsultation.

 

STEG 3

Nu ska du träffa din kirurg för ett återbesök för att se så allt är som det ska med läkning, placering m.m.

Vad händer på en konsultation

En konsultation är en rådgivning och ett möte där du tillsammans med någon av våra plastikkirurger diskuterar igenom dina önskemål, tankar och funderingar inför operationen. Utifrån dina medicinska förutsättningar och bröstmått kan ni gemensamt komma fram till vad som blir mest naturligt och vackrast för just dig.

 

Under konsultationen görs en noggrann analys av just din problematik och få fulltäckande information kring de behandlingsalternativ som passar dig bäst. Kirurgen ger dig också råd och svar om form, storlek och typ av protes/implantat så du känner dig trygg genom hela processen.

 

Att tänka på inför din konsultation

Det är viktigt att du vid konsultationen med vår kirurg har fyllt i din hälsodeklaration och även berättar om du har någon sjukdom. Alla operationer innebär risk för komplikationer och det är därför viktigt att veta om du som patient har ökad risk för exempelvis blödning eller proppbildning, eller om du har diabetes, högt blodtryck eller någon hjärtsjukdom eftersom det kan påverka möjligheten att genomföra den planerade operationen.

Vad händer på operationsdagen?

OPERATIONEN:

 • Kirurgen kommer att göra ett snitt utifrån de diskussioner ni har haft innan och fram till operationen.
 • Sedan formas en ficka i bröstet där det bröstimplantat du har valt sätts in.
 • När implantatet är på plats kommer snittet att slutas med stygn.
 • Hela ingreppet tar ca 1 timme.
 • Efter operationen vilar du i lugn och ro och blir omhändertagen av vår personal. När du känner dig redo kan du bli upphämtad av en familjemedlem eller vän och åka hem. Du får recept på smärtlindring med dig hem.

Obs. Det är helt normalt att du känner dig trött och matt efter operationen och de närmaste dagarna efter ingreppet.

Sker operationen med lokalbedövning eller narkos?

Narkos

Vad kostar en bröstförstoring?

Pris för en bröstförstoring är 47 900 kr*. Ibland Om ett samtidigt bröstlyft utförs blir kostnaden 65 000 kr*.

 

*Det exakta priset kan variera något beroende på om det är några annorlunda faktorer som föreligger och vilken typ av implantat du väljer. Exakt pris och förutsättningar får du i samband med din konsultation.

Kan jag delbetala en bröstförstoring?

Ja. Vi erbjuder räntefri avbetalning i samarbete med vår partner Medical Finance (MF) som är ett kreditföretag som specialiserat sig på vårdfinansering. MF erbjuder erbjuder enkel och säker finansiering med flexibla låneprodukter från 10 000 kr till 200 000 kr i två låneformer:

 

Vårdkredit 0 % är Medical finance förmånliga räntefria lån. Du har möjlighet att låna upp till 50 000 kr räntefritt med en återbetalningstid på upp till 2 år. Det passar dig som vill dela upp din betalning räntefritt.

 

Du kan enkelt ansöka online här och få svar inom 24 timmar – https://www.medicalfinance.nu/ansok-nu/

 

Vad finns det för risker?

För dig som är frisk (vilket vi kollar upp innan vi går vidare) så är riskerna för ingreppet och narkos små. När det gäller risker med själva ingreppet i sig finns det studier som gjorts i samband med silikonproteser som visar att risken för:

 

 • infektion är 1,3 %,
 • hematom 0,8 %,
 • svullnad 1,8 %,
 • fördröjd sårläkning 1 %,
 • onormal ärrläkning 0,9 %,
 • att implantat hamnar snett 2,6 %
 • Kapselkontraktur 5-10%
 • asymmetri 0,8 %.

Utöver dessa finns det även risk för rippling, muskelpåverkan, tenting, symastia och känselnedsättning.

Vad erbjuder Citylaser för implantat?

Valet av bröstimplantat är viktigt och du ska alltid kunna känna dig trygg i ditt beslut kring förändringar på din kropp. Det handlar dels om att hitta implantat av hög kvalitet men även ett implantat som ger dig resultatet du har sett framför dig.

 

Vi har valt att därför  jobba med Mentor och  Motiva som partner för bröstimplantat de har mycket god kvalitet och livstidsgaranti.

Hur länge håller implantaten?

Livslängden på bröstimplantat är en ofta återkommande fråga och i sig väldigt aktuell. Idag vet vi att de proteser som läggs in vid en bröstförstoring har en betydligt bättre hållbarhet än de som användes för ett tiotal år sedan.

 

Det finns inga sätt att exakt förutse hur länge ett implantat håller men de seriösa tillverkarna lämnar i dag olika typer av garantier. Mentor och Motiva som vi använder ger dig som kund livstidsgaranti på deras implantat.

 

Under de första 10 åren ger de även 1000 Euro för att täcka operationskostnaden. Du kan läsa mer om Mentors garantier här.

Får jag någon garanti på implantaten?

När du genomgår en bröstförstoring med Mentor Implantat hos oss på Citylaser i Göteborg så anmäls du automatiskt till ett ett gratis garantiprogram där följande ingår.

 • Gratis bytesrätt på livstid av implantat vid ruptur [läs mer]
 • Upp till €1000 i försäkringsskydd vid ruptur i 10 år [läs mer]
 • Gratis byte av produkt vid kapselkontraktur, dubbelkapsel och sent serom [läs mer]
 • Gratis kontralaterala implantat, om din kirurg begär det

 

Mentor erbjuder livstidsgaranti på sina implantat när det gäller hållbarheten. Om skada skulle uppstå på skalet som orsakar implantatruptur, ersätter tillverkaren med ett nytt implantat.

Vad är silikon?

Du kan läsa mer om Silikon HÄR, på  vår leverantörs hemsida Mentor.

Vilka läkemedel ska jag undvika i samband med operationen?

 

Vitamin E samt Omega3-fettsyror bör undvikas 2 veckor innan operation.

 

Läkemedel med Acetylsalicylsyra som ex. Treo bör undvikas 1 vecka innan operation.

 

NSAID-preparat som Ipren och Voltaren med flera bör undvikas 2 dygn innan operation.

 

Om du regelbundet medicineras med starkare läkemedel så bör du rådgöra med din kirurg och narkospersonal i fråga.

Kan jag få exakt de brösten jag önskar?

Vid alla typer av kirurgiska ingrepp, inte minst vid bröstförstoring så har alla personer olika förväntningar men också olika förutsättningar. Det är viktigt du som patient är medveten om att vi alla har olika anatomi vilket i sin tur påverkar dina förutsättningar.

 

Vad som är klart är att vi vid en bröstförstoring med implantat kan åstadkomma tydliga och märkbara skillnader som som större och/eller fastare bröst.

 

Exakt hur brösten kommer se ut efter operationen är svårt att säga men du kommer i samtal med vår kirurg få tydliga indikationer på hur resultatet kommer bli.

Var får jag ärret efter min bröstförstoring?

Det finns tre ställen där vi kan välja att placera ärren på vid en bröstförstoring;

 • I armhålan
 • Under bröstet
 • Runt vårtgården.

Vad kostar en korrigering om det behövs?

Det beror på vad som behöver korrigeras. Rippling eller normal muskelpåverkan är exempel på normala ”komplikationer” som kan uppstå och inget som någon kirurg kan rå för, därför är det mycket ovanligt att korrigering för detta ingår i priset.

Vem är bäst lämpad för en bröstförstoring?

För att vi på Citylaser i Göteborg ska se dig som en lämplig kandidat att genomföra en bröstoperation vill vi att du:

 • Har fyllt 18 år (då tillväxten av brösten i allmänhet är avslutad)
 • Har ”bra” medicinska värden och är frisk rent allmänt (det kollar vi upp på konsultation före OP)

 

Vi råder dig inte att ta några förhastade beslut och hoppas därför att du:

 

 • Har funderat och kommit en bra bit i din tanke kring att ”ändra” din kropp och genomföra en bröstoperation
 • Har läst på tillgängligt material och är införstådd om riskerna förknippade med en bröstförstoring

 

 

Kan jag bli nekad en bröstförstoring hos er?

Anledningar där vi anser oss ha rätt att neka en operation?

 

 • Befintlig bröstcancer utan korrekt behandling
 • En aktiv infektion någonstans i kroppen
 • En pågående graviditet eller amningsperiod
 • Mindre bra medicinska värden som gör att vi anser att risken blir för stor för ingreppet och/eller narkos

När kan jag börja med "vardagen" igen?

Eftersom all smärta och reaktioner är individuellt så är det svårt att säga någon exakt tid. Det är realistiskt att räkna med 5-10 dagar för att återhämta sig helt innan du är tillbaka på arbetet igen, beroende på din arbetssituation.

Kan jag sola efter en bröstförstoring?

Vi rekommenderar att du undviker att utsätta dina ärr för direkt solljus i 4-6 månader. Detta för att de inte ska missfärgas och ändra färg. I övrigt är det ingen fara att vara i solen. Du bör dock ej vistas i varma/fuktiga förhållanden under en period på 4 veckor efter din operation för att läkningen av ärren ska bli så bra som möjligt.

Hur länge behöver jag vara sjukskriven?

Vid stillasittande arbete är många tillbaka på arbetet efter 5-7 dagar. Vanligast bland våra kunder är att vara sjukskriven 1-2 veckor.

Vad är kapselbildning?

Runt alla främmande material som läggs in i kroppen bildas en så kallad bindvävskapsel. Om denna kapsel blir för tjock och fast kallas det för ”kapselbildning”. Bröstet blir då väldigt hårt/stramt hårt och formen ändras, ofta dras bröstet uppåt.

 

Kapselbildning är ett mycket ovanligt tillstånd som drabbar mindre än 5% av de som utför en bröstoperation. Detär ett tillstånd som man inte riktigt vet vad det beror på. Det är inte farligt men kan kännas obehagligt. Kapselbildning kan utvecklas långsamt under flera år.

 

Hur åtgärdar man kapselbildning? 

Vid en korrigerande operation delas kapseln, alternativt tas bort helt eller delvis och då blir bröstet mjukt igen. OBS. Det finns en viss ökad risk för att kapselbildningen återkommer trots förnyad operation.