Så väljer du rätt solskydd med rätt SPF!

11 juni 2019

Hur väljer du rätt solskydd? Hur ska du tänka? Hur fungerar de olika solskydden och vad är egentligen SPF? Vi reder ut begreppen och möjliga frågetecken så det blir lite klarare nu innan sommaren är här vilket oftast innebär mer av just solen.

 

Varför blir vi bruna?

Vi börjar med att reda ut hudens egna sätt att skydda dig från solen, nämligen att göra dig solbrun.
Vår egen grundton, och hur bruna vi blir, beror på färgpigment i huden som heter melanin. Olika människor har olika halt och nyanser av melanin vilket också ger oss förutsättningarna för om vi blir till exempel gulbruna, rödbruna eller knappt bruna alls när vi vistats i solen. Funktionen hos melaninet är att skydda oss mot farlig UV-strålning (den som kommer från solen). Det gör det genom att det stimuleras av solens strålar för att skapa en brun nyans i huden. Mörka färger absorberar alltid mer energi  (läs gärna om laser och energi här ) och därmed stoppas den farliga strålningen att skada huden.

 

 

 

Du har säkert märkt att när du har fått lite färg på vårkanten så kan du vara ute i solen längre utan att bränna dig under sommaren. Därav den gamla myten att ”det är bra att skaffa sig en grundbränna i solariet innan resan”. Detta är såklart en MYT eftersom all typ av solbränna är ett tecken på att huden reagerat på farlig strålning som kan leda till hudcancer!

(Forskning visar dessutom att en enda solning i solarium ökar risken för malignt melanom med 20%)

 

 

”det är bra att skaffa sig en grundbränna i solariet innan resan” <– MYT såklart!

 

Hur fungerar solskydd och vilket ska jag välja?

Ja, det beror på vilket slags solskydd vi pratar om. Det finns otaliga varianter av solkrämer och dessutom finns det idag solskydd i allt från din dagkräm till ditt läppglans. Att hitta rätt solskydd för just dig, din hud och dina behov kan kännas som en djungel. Som en extra förvirring finns det solskyddsmedel som är uppbyggda på olika sätt nämligen fysikaliska solskydd och kemiska solskydd. Låt oss börja med att klargöra skillnaden mellan de båda:

 

 

 

Fysikaliska solskydd:

  • Reflekterar bort solens strålning
  • Rekommenderas i babyprodukter
  • Icke-irriterande på hud och ögon
  • Kan upplevas vit i tonen
  • Ej vatten- och/eller svettresistent
  • Innehåller exempelvis: Zinkoxid och/ eller Titanoxid

Kemiska solskydd:

  • Absorberar solens strålning
  • Rekommenderas inte i babyprodukter
  • Passar de flesta hudtoner
  • Vatten-resistent funktion kan uppnås
  • Innehåller exempelvis: Ethylhexyl methoxycinnamate, 3-benzylidene camphor, Octyl methoxycinnamate, Homosalate, Octrocrylene, Benzophenone-3, helioplex, Uvinul T 150, 4-MBC & Tinosorb

 

Så hur ska vi tänka när det kommer till hur hög SPF vi ska välja då? Först och främst så är det många som inte vet att SPF (Sun Protection Factor) oftast är beräknat på en VÄLDIGT stor mängd produkt. Många går runt och tror att dem är betydligt mer skyddande än vad dem faktiskt är. ” Jag har ju SPF 30 i min foundation” tänker du kanske? Jo, men har du verkligen SPF 30 i ansiktet när du är färdigsminkad? Styrkan i ditt solskydd är ofta beräknat på ett tjock lager produkt och sålänge du inte går runt som en kaka i ansiktet så har du garanterat inte tillräckligt med solskydd.

 

SPF- Sun Protection Factor

Vad betyder den där siffran egentligen? Enkelt förklarat så beskriver den hur mycket längre du kan vara i solen utan att bränna dig  än om du inte hade haft något solskydd alls.

 

Exempel:

Om du vistas i solen och det tar 15 minuter innan du blir röd (inte kräfta….. utan lätt rosig) så skulle du, rent teoretiskt, kunna vara ute i solen i 60 minuter med SPF 4 innan du bränner dig.

(15 * 4=60)

 

 

Kom nu ihåg att dem allra flesta med ljus hud inte kan vara i solen mer än ett par minuter utan att börja känna dem första tecknen på brännskada (rodnad och värme). Solen är också olika stark under olika årstider, och i olika delar av världen, så den solskyddsfaktorn du hade förra våren i Sverige kanske räcker för solsemestern vid medelhavet. Talet på solskyddet är också, som nämnt, beräknat på en stor dos produkt och faktum är bara till ansiktet bör du smörja in dig med 1-2 teskedar solkräm för fullt skydd!

 

SPF anger skyddet mot den UV-strålning som bränner huden (UVB) men kom ihåg att solen alstrar olika slags strålning och ungefär 90% av hudens åldrande beräknas komma från solen.

 

”ungefär 90% av hudens åldrande beräknas komma från solen”

 

Är du osäker på vilket solskydd som passar just dig, dina behov och din hud så presenterar vi gärna det i våra ZO skin health-produkter.

 

 

Välkommen att boka en kostnadsfri konsultation hos oss om du vill veta mer om vad som passar dig och vilka produkter vi erbjuder.

 

Kom ihåg att sola säkert i sommar 😎

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg