Röda kärl i ansiktet?- såhär enkelt tar vi bort dem med laser

11 februari 2020

Många lider av röda synliga kärl i ansiktet. De placerar sig gärna mitt i ansiktet, helst på näsan och kinderna, vilket får många att känna sig obekväma i vardagliga situationer som tex under träningspasset eller vid möten av nya människor.

 

 

Varför får vi röda kärl i ansiktet?

Det finns flera anledningar till varför det uppstår kärl i ansiktet. Många som har stora kärlnät utbrett över kinderna kan också känna igen sitt utseende i föräldrar eller morföräldrar. Här spelar genetik såklart en stor roll.

Andra orsaker beror ofta på yttre faktorer såsom väder och livsstil. Att ständigt utsätta sin hud för kraftiga väderförhållande går såklart inte omärkbart förbi. Detta gäller både varmt och kallt väder. Det går ofta att se likheter i huden på någon som spenderat sitt liv på havet med någon som lever för skidåkning.

Vad kan du göra själv för att undvika att få röda kärl i ansiktet?  Jo, tänka på att undvika sånt som påfrestar kärlen negativt. Att dricka mycket alkohol till exempel. Det får röda blodkroppar att blockera blodkärl vilket gör att kärlen i ansiktet utvidgas och blir mer synliga.  Men även aktiviteter som tvingar kärlen till snabba förändringar genom att till exempel bada mycket bastu. Det ger ett ökat tryck i små kapillärer vilket gör att dem kan brista för att sedan inte dra sig tillbaka.

 

 

Detta är bara några exempel och vi skulle kunna rada upp en hel lista av saker som är en bidragande orsak till ett rött ansikte. Låt oss istället fokusera på vad vi kan göra åt saken.

 

 

 

 

 

Så tar vi bort röda kärl i ansiktet

När ett rött blodkärl har uppstått i ansiktet så kan vi enkelt utnyttja hudens egna mekanismer för att rensa bort det. Genom att värma upp kärlet med laser (eller i vissa fall IPL) till att det blir så varmt att det koagulerar ihop. Detta kommer få huden att reagera. Huden vill inte ha trasiga kärl utan kommer då att reagera med att rensa bort det som är trasigt. Huden är i de flesta fall riktigt duktig på detta och det tar oftast inte mer än 3 veckor innan vi ser resultatet.

Behandlingen går dessutom supersnabbt att utföra och gör inte speciellt ont. Den vanligaste kommentaren vid den här behandlingen brukar vara: ” Var det såhär enkelt? Jag som har levt med det här i så många år”

 

” Var det såhär enkelt? Jag som har levt med det här i så många år”

 

 

 

Finns det några nackdelar med att ta bort blodkärlen i ansiktet?

Nej, dessa kärl tillför inte någonting till huden. När vi lasrar bort blodkärl så lasrar vi inte bort blodet och blodförsörjningen. Blodtillförseln till huden kommer helt enkelt bara att hitta nya vägar.

Kom ihåg att om det ligger genetiskt att din hud vill vara kärlrik så kommer den inte att sluta med detta beteendet. Det som vi fått bort med laser kommer inte igen men huden kommer så småningom att skapa några nya kärl. Då är det bara att behandla dessa också så försvinner dem på samma sätt.

 

 

Fler vanliga frågor kring den här behandlingen hittar du här

 

 

Text: Olivia Grönberg Svalander

Se alla inlägg