Retinol – Den stora snackisen inom hudvård

7 november 2019

Retinol är ingrediensen som alla pratar om när det kommer till hudvård. Men vad är Retinol och vad gör det för huden? Här går vi igenom hur denna magiska ingrediens fungerar..

A-vitamin, Retinol, Tretinoin? Vad är skillnaden?

Retinol tillhör familjen A-vitamin. A-vitamin stöter vi på i vardagslivet genom maten vi äter. Vi kan hitta A-vitamin i till exempel mjölk, ägg och morötter. Men för de allra flesta av oss hudvårdsfantaster så kan vi nog stöta på A-vitamin i badrumsskåpet likaväl som i kylskåpet. Det är inte för intet som A-vitamin ofta kallas för  ”hudens vitamin”

 

 

”Det är inte för intet som A-vitamin ofta kallas hudens vitamin”

 

 

A-vitamin finns i olika varianter och alla kallas med ett gemensamt namn för retinoider. Retinol är en variant som har mycket små molekyler vilket gör att den är fantastisk att använda som en aktiv hudvårdsingrediens. Den tar sig långt ner i huden och beroende på vilken form och koncentration den har så kan den jobba på allt från akneproblematik till ålderstecken.

”Retinol tar sig långt ner i huden och kan jobba på allt från akneproblematik till ålderstecken”

Tretinoin är en starkare variant bland retinoiderna och finns endast i receptbelagda preparat. Precis som retinolen så har tretinoinen många användningsområden. Den skrivs ut av läkare för att behandla bland annat, akne, pigmenteringar och ålderstecken i huden som till exempel rynkor.

För vem passar retinol?

Ja, svaret på den frågan är lång. De allra flesta gynnas nämligen av att använda retinol i sin hudvårdsrutin eftersom denna superingrediens konstigt nog verkar fungera på nästan allt och alla.

  • Retinol passar dig som:

  • Har problem med akne/fet hud genom att det reglerar talgproduktionen
  • Har solskador/pigmenteringar genom att det hämmar melaninproduktionen vilket gör att mörka fläckar blir mindre synliga
  • Har ålderstecken som slapp hud/rynkor genom att det stimulerar kollagen och elastinproduktionen
  • Har akneärr/ förstorade porer och ojämn hudstruktur genom att det ökar cellförnyelsen
  • Vill förebygga allt ovanstående

Finns det några nackdelar?

Eftersom retinol arbetar så aktivt i huden så kan det ta ett tag innan den vänjer sig. Den första tiden upplevs för många som ganska jobbig eftersom huden kan bli lite röd och torr. Som tur är så går detta över tillslut bara du är konsekvent och fortsätter.

 

Tänk dig att det är lite som att gå till gymmet. Varje gång du har uppehåll måste du genomgå den där jobbiga perioden av träningsvärk och trötthet. Samma sak händer när du har längre uppehåll utan din retinol och när du väl startar igen så kommer du behöva ta dig upp för en liten uppförsbacke. Men precis som med träningen så vänjer sig huden snabbt igen och varje gång undrar man varför man egentligen slutade.

 

 

När huden är sådär röd, torr och fnasig (i reaktionsfas) så är den extra känslig för solljus vilket är värt att tänka på när du ska vänja huden. När huden redan har vant sig vid retinol så behöver du inte hålla dig borta från solen helt och hållet men du bör alltid vara noggrann med hög solskyddsfaktor och hatt. Men det är vi ju ändå med tanke på att solen är vår största fiende när det kommer till att åldra huden i förtid 😉

 

Vem bör undvika retinol?

Om du har en extremt torr hud eller lider av hudåkommor som eksem så kan det hända att retinol tyvärr inte är något för dig. Är du gravid eller ammar så bör du också avstå från retinolprodukter.

 

OBS. det finns ingen bevisad forskning på att det skulle vara något farligt för varken den gravida eller fostret. Men av förklarliga skäl så finns det heller ingen forskning som bevisar motsatsen.

 

Huden under både graviditet och amning kan däremot uppföra sig lite oberäkneligt och därför rekommenderar vi att avstå från väldigt aktiva ingredienser under den här perioden.

 

Är du osäker på vilken retinolprodukt som passar dig? Kom förbi kliniken på en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta vad som är rätt för just dig och din hud.

 

Läs gärna mer om vilken hudvårdsbehandling som passar dig här

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.