Stora porer och pormaskar

16 april 2020

Porer är något vi alla måste ha. Men hur kan vi göra dem mindre synliga och hur kan vi hålla dem fria från pormaskar? Här går vi igenom tips och tricks på vad du kan göra både hemma och i behandlingsväg.

Vad är en por?

I vår hud sitter små körtlar som skapar något som heter talg. Detta är ett slags fett som ger en oljig hinna till huden och i vissa fall kan det orsaka problem som till exempel pormaskar och akne. Talgkörteln puttar ut sitt talg på toppen av hudytan och öppningen till talgkörteln (som ofta också delar plats med en hårsäck) är det vi kallar por. Storleken på porerna i din hud beror på din genetik vilket såklart inte går att ändra på. Du kan däremot själv tänka på några saker för att göra dem mindre synliga:

 

 

 

 

Svarta och vita pormaskar

Ett vanligt missförstånd när det kommer till pormaskar är att det svarta på toppen är smuts som fastnat i porerna. Det som egentligen gör att porerna ser svarta ut har inget med smuts att göra alls faktiskt utan beror i själva verket på en kemisk reaktion vid hudytan. När en pormask kommer i kontakt med hudytan så kommer den att reagera med UV-ljus samt syre från luften och det sker en kemisk reaktion som kallas oxidering.

 

 

Vita pormaskar syns inte alltid lika tydligt utan visar sig mer som små ljusa/hudfärgade upphöjda knottror som ligger under huden. Detta är alltså ”inkapslade” pormaskar som ligger djupare än de svarta pormaskarna. Öppningen på poren är täppt och talget får därför inte kontakt med syret i luften.

 

Varför får vi pormaskar och hur kan vi få bort dem?

Pormaskar är alltså ett resultat av vår talgproduktion. Talgproduktionen beror mycket på våra hormoner vilket förklarar varför vi ofta får fler pormaskar och oljigare hy under vissa perioder i livet (som t ex puberteten). Talgkörtlarna är också mer eller mindre aktiva på olika ställen i huden. Pannan, näsan och hakan, även kallad T-zonen, har vanligtvis mer aktivitet av talgkörtlarna hos de flesta människor. Det är därför dessa områden oftast drabbas av både pormaskar och utvidgade porer. Men även områden som bröst och övre delen av ryggen kan ha högre produktion av talg vilket i värsta fall kan leda till en tråkig akneproblematik.

 

För att behandla pormaskar (utifrån) är alltså det bästa tipset att reducera talget som samlas inne i poren. Kom ihåg att porerna hela tiden fylls på med nytt talg och du behöver därför ha en bra vardaglig hudvårdsrutin för att hålla porerna ”rena”.

 

 

 

 

Ingredienser att leta efter för att ”städa bort” pormaskar är bland annat:

  • BHA- Salicylsyra är bra för att lösa upp talget
  • AHA- Glykolsyra & mjölksyra exfolierar huden
  • Retinol- Förstadiet till A-vitamin. Öppnar upp porerna och reducerar talget i porerna

 

 

Det finns såklart massor med olika metoder och ingredienser som kan hjälpa dig att behandla det som du upplever besvärligt med din hud. Vi erbjuder alltid kostnadsfria konsultationer till dig som vill ha personliga råd kring vad just du kan göra.

 

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.