Pigmenteringar

29 augusti 2023

Meningen ”Jag har en pigmentering” känner nog alla att dom har hört någon gång.

Vad är då en pigmentering och är det lätt att behandla?

Huden är kroppens största organ och är unik för oss var och en. Hudfärgen avgörs i arv och genetik men påverkas starkt av solen, livsstil och hormoner. I det övre hudlagret finns melanocyter vilket är cellerna som producerar färgen i vår hud. Det finns två typer av pigment; eumelanin som är svart/brunt och feomelanin som är gul/rött. Alla är födda med lika många pigmentceller (melanocyter) men en mörkare hud producerar mer melanin ut i huden än den ljushyade. Vi har ungefär mellan 900-1200 melanocyter per kvadratmillimeter på kroppen, 100-200 på fötter och händer.

I det övre hudlagret finns melanocyter vilket &r cellerna som producerar färgen I var hud. Det finns två typer av pigment; eumelanin som är svart/brun och feomelanin som ar gul/rött. Alla ar födda med lika många pigmentceller (melanocyter) men en mörkare hud producerar mer melanin uti huden an den liushyade. Vi har ungefär mellan 900-1200 melanocyter per kvadratmillimeter på kroppen, 100-200 på fötter och händer. Fler hittas i ansiktet där det finns ca 2000st och flest i det genitala området där det återfinns ca 2400st per kvadratmillimeter. Pigmentet är ett inbyggt skydd för oss, mest naturliga r att vi tänker att den skyddar oss/triggas av UV-strålningen men pigmenten kan även aktiveras av värme och hormoner; vilket är en förklaring till varför vi är ljusa kring de genitala delarna när vi är barn men efter tonåren märka en mörkare ton. Eller har du brännt dig på spisen och fått en mörk ”halo” ring av pigment runt ärret?

Hyperpigmentering betyder en överproduktion av melanin som hopat sig medans hypopigmentering är avsaknad eller bristande aktivitet från hudens färgfabrik melanocyter. Pigment som har fastnat och klumpat fast i hudlagret säger vi slarvigt att vi fått en pigmentering, men för att veta hur vi bäst behandlar den behöver vi fråga oss hur och varför den uppkommit. Innan vi startar en behandling måste vi fråga oss: Är det fräknar, solskada, post-inflamatorisk hyperpigmentering (kallad PIH) eller melasma.

 

 

 

SOLSKADA: Huden är fantastisk i att skydda oss mot omvärlden, solen. En solskada är sällan en ny skada i huden utan är en tidigare upprepad kontakt där huden skyddat sig tidigare. Triggandet av melanin uppkommer som skydd men i och med att cellförnyelsen går långsammare med åldern orsakar det ofta att man får pigmentceller som ”fastnar” på vägen. För att behandla en solskada gäller det att man ”slår sönder” pigmenten så de lossar från varandra. Vanlgaste produkten mot detta är retinol. Vanligaste produkt att motverka detta är C vitamin som verkar som en antioxidant i solen.

Bästa laserbehandling mot solskador är Picolasers (eller IPL).

 

 

PIH: Samma gäller här som med solskada. Kroppen har felkodat skyddet och bildat melanin som fastnat. Behandling: Picolaser och/eller retinol

 

 

MELASMA: Pigment som är hopade som kartor eller stora tyliga ”jämna” fläckar oftast lokaliserade i panna, kringögonen, kindben eller överläppen är ofta triggade av hormonella förändringar.

En melasma-pigmentering är påverkad av blodtillförsel vilket gör att man måste jobba med även den vi försök att bli av med melasman. Pigmentceller påverkade av värme kan triggas och definitivt kärl då de vidgas och pumpar med blod vid värmetillslag.

Har man en gång fått melasma är det hög risk att den kommer tillbaka om den triggas och/eller inte underhälls.

Rekommenderad behandling:

Nr1 = TALAMOD <3.

Nr2. Aldrig mer solexponera omr&det då all jobb för mödan försvinner och pengar slängs i sjön om du inte kommer sluta sola.

Nr3: Starta kur. Kuren startar med att man köper retinol+SPF och innefattar ca 1 manad med retinol för attförbereda huden och öka cellförnyelsen i huden, ofta försvinner lite redan i det här stadiet. När laserbehandlingar startas varvas 2 olika genesis (betyder övergripande hudföryngring). Den ena fobbar med att fä bukt pä karlen under pigmenten. Nästa behandling börjar man troligtvis att jobba med pigmenten med en picolaser i kombination med kärlbehandling. Så här jobbar man ca 4 behandlingar innan det är hem och börja använda retinol igen. Ingen kan garantera att man får bort en melasma helt men man kan absolut lyckas få den näst intill osynlig och hällbart resultat med bra hemvård, spf + noll sol.

 

 

FRÄKNAR: De människor som àr födda med rött har och ljus hud är mer benägna att fä fräknar, da dem har oftast melaninet som man kallar för feomelanin. Ingen föds med fräknar utan man har MRCI-genen som styr benägenheten till att fa fräknar därmed är mer solkänslig och det är samma gen som bestämmer rött har. Dessa pigment är generellt mer svarjobbade än ”solskador” och man kan sällan bli av med alla pigment da det inte finns tillräckligt med kontrast mellan hud och pigment.

Är man intresserad av att jämna ut huden lite går det definitivt med IPL.

 

 

Se alla inlägg