Laser – vad är det egentligen?

26 mars 2019

Som du hör i vårt namn Citylaser så är en stor del av vår verksamhet fokuserad på just laser och behandlingar med laser. För att du ska få lite bättre förståelse om hur laser faktiskt fungerar så tänkte vi att det kan vara värt att skriva ihop några rader så att du är med från grunden.

 

Vad är laser?

Enkelt förklarat så är laser en slags energi i form av ytterst ordnat ljus. Men laser är inte så enkelt, så för att verkligen förstå det kan det vara bra att gå igenom lite grundläggande fysik.

 

Vi börjar med att reda ut vad energi är. Energi finns runtomkring oss hela tiden och överallt. Den är i konstant omvandling från en form till en annan. Ett exempel är energin (kalorier/kemisk energi) du får från bananen du äter innan träningen som i din kropp omvandlas till energi (rörelseenergi) som gör att du orkar lyfta det där extra kilot på gymmet. Eller energin (strålningsenergin) från laser som träffar pigmentet i en tatuering som då omvandlas till värme (värmeenergi) i huden.

 

 

Ljus är också en form av energi och går faktiskt enligt fysikens värld under den form av energi som vi kallar strålning. Strålning klingar i mångas öron som något väldigt farligt men faktum är att det finns strålning som är harmlös och det finns också strålning som är direkt livsnödvändig. Ta solljus som exempel, det är nödvändigt för allt liv på jorden men räknas faktiskt som elektromagnetisk strålning precis som laser.

Hur fungerar ljus då?

Jo, det består av energi som tar sig fram i form av vågor med olika hastighet där vågorna svänger olika snabbt. Hur snabbt en ljusvåg svänger avgör hur mycket energi den har och också vilken färg vi ser.

Skulle vi plocka ut en sort av dessa ljusvågor och sätta dem tillsammans så att dem svänger exakt samtidigt med exakt samma energi då har vi plötsligt laser.

 

”Laser är med andra ord ingen egen slags strålning utan helt enkelt enfärgat, koncentrerat ljus.”

 

Beroende på vilken slags ljusvåg (vilken färg) som används i laserstrålen så kan vi då också få ut olika mängd energi. Detta gör att användningsområdena för laser kan variera väldigt. Allt ifrån att mäta i rymden till att lasra bort tatueringar.

 

Inom skönhetsbranschen används laser ofta till permanent hårborttagning, tatueringsborttagning, borttagning av hudflikar/märken och kärl, reducering av ärr och bristningar samt generell hudföryngring. Ja, möjligheterna verkar vara oändliga med laser som behandlingsmetod.

 

Hur de olika behandlingarna går till mer exakt varierar men i grund och botten handlar allt om energi i olika styrka.

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg