Så fungerar hårborttagning med laser- För dig som vill fördjupa dig

18 maj 2020

Ta bort hår permanent, fungerar det verkligen?
Ja, med rätt förutsättningar så kan du slänga rakhyveln och glömma alla år av ständig planering av din hårborttagning. Här går vi igenom vad som krävs för ett bra resultat av hårborttagning med laser.

 

 

Så här fungerar hårborttagning med laser

Inuti ditt hårstrå finns melanin (pigment), och det är detta som ljuset från lasern träffar och värmer upp. Målet är att det ska bli så varmt att vi förstör delar i hårfollikeln som gör det möjligt för hårstråt att växa. Det är inte håret i sig utan proteinet och stamcellerna i hårfollikeln och hårsäcken. För att lyckas förstöra dessa två krävs det att vi uppnår en temperatur på omkring 72 grader Celsius. Då dör proteinet, hela strukturen på hårfollikeln samt hårsäcken.

 

 

 

 

 

 

 

Varför försvinner inte blonda hårstrån?

Vi använder oss alltså av hårstråets egna pigment för att omvandla ljusenergin till värme. Finns det för lite pigment i dina hårstrån så uppnår vi alltså inte tillräckligt hög värme och resultatet uteblir. Vi kan jämföra det med solceller (du vet sådana som sätts på hustaken för att värma upp husen). Dem är alltid svarta eller blå eftersom den mörka färgen på solcellspanelen drar till sig ljus. Hade dem varit vita så hade det inte blivit någon värmeenergi till huset. Vita, gråa och ljusa hårstrån är alltså omöjliga att få bra resultat på. Likaså är röda hårstrån mycket svåra att behandla pga att ljuset som är effektivast för hårborttagning (rött ljus) studsar bort från det röda pigmentet i det röda hårstråt.

Vill du lära dig mer om hur laser fungerar kan du läsa det här

 

 

 

Citylaser göteborg - omdöme

 

 

”Finns det för lite pigment i dina hårstrån så uppnår vi alltså inte tillräckligt hög värme och resultatet uteblir”

 

 

Hur ofta behöver jag gå på behandling?

Svaret kommer att variera beroende på vem du frågar och vilket område på kroppen vi pratar om.
Det beror delvis på att branschen drivs av folk som vill tjäna pengar men också på att vår behåring växer i ett visst mönster.

 

Precis som vi tappar hår på huvudet så tappar vi faktiskt hår överallt på kroppen och detta beror helt enkelt på att håren förnyar sig. Gamla hår puttas ut och under kommer ett nytt. När ett hår är nytt ( befinner sig i tillväxtfas) så har det full kontakt med hårrotens alla delar medan ett hår som är på väg att ramla ut ( befinner sig i vilofas) mest bara sitter fast i huden till det är redo att lossna. När vi ska ta bort ett hår permanent så behöver vi förstöra håret från roten vilket innebär att vi måste fånga det när det befinner sig i tillväxtfas. Tiden mellan behandlingarna bör alltså helst var så lång tid som håren naturligt befinner sig i vilofas för att sedan kunna fånga så många som möjligt i tillväxtfas vid nästa behandlingstillfälle. På överläppen till exempel är hårens vilofas ca 6 veckor medan på benen  ca 16 veckor. Däremot kommer det alltid finnas några hårstrån som alltid är i ”rätt” hårväxtfas” vilket gör att du som kund såklart kan komma på behandling när det passar och ändå få resultat.

 

harets tillväxtfaser

Hår & hormoner

Kroppens behåring styrs mycket av hormonerna i kroppen. Det är till exempel därför vi får mer hår på kroppen när vi går igenom puberteten. I vuxen ålder märker vi ofta av det i form av mer och grövre hår i ansiktet, mindre hår på huvudet eller mer hår på ryggen. Det finns också flera sjukdomar som påverkar hur håret växer eller inte växer. De håren som kommer upp när vi blir äldre kommer inte från nya hårsäckar utan helt enkelt hårsäckar som tidigare varit i ett slags vilande stadie och som sedan aktiveras av till exempel en obalans i hormonnivåer.

 

 

 

 

Det går endast att nå dem hårsäckarna som har växande hår i sig när vi gör laserbehandlingar. Detta gör att det såklart inte går att garantera att du aldrig mer kommer få ett enda hårstrå i framtiden på områden som vi fått bort håret på idag. Ibland ser vi att några utav dessa ”vilande” hårsäckar aktiveras av laserbehandlingar. Det betyder inte att du får mer hår utav behandlingen utan helt enkelt bara att vi får möjlighet att ta bort dessa håren också nu istället för om några år.

 

Känner du dig osäker på ifall du är en bra kandidat för hårborttagning med laser?
Vi erbjuder alltid kostnadsfria konsultationer för att hjälpa dig med vägledning och behandlingsplan (boka här)

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg