Därför åldras din hud

21 juli 2020

Att huden åldras är en naturlig process som ingen kommer undan men vad är det egentligen som händer när rynkorna träder fram? Varför får vissa rynkor och andra inte? Här ska vi gå igenom vad du kan göra för att undvika att din hud åldras i förtid.

 

 

Vad händer i huden när den åldras?

 

Hudens första tecken på att den börjar bli till åren brukar vara små synliga linjer som kommer fram när vi till exempel skrattar eller rynkar på ögonbrynen. Det är väldigt individuellt i vilken ålder detta börjar men de allra flesta brukar uppmärksamma detta redan i 25-30 års åldern. Fina linjer och rynkor uppstår där huden veckar sig pga våra ansiktsuttryck. Det som gör att dessa blir bestående när vi blir äldre är att vi med åren får minskad produktion av fukt (hyaluronsyra*) och kollagen** i huden. Vi skulle kunna jämföra det med processen när en vindruva blir till ett russin. En ung hud är ungefär som en vindruva: spänstig, håller formen och är full av vätska. En åldrad hud är då mer likt ett russin: seg, torr och skrumpen. I vilken takt, och på vilket sätt, just din hud åldras beror delvis på dina gener (endast ca 20% av hudens åldrande tror man beror på genetik) men mestadels styrs det av yttre faktorer som till exempel solvanor.

 

 

”Vi skulle kunna jämföra det med processen när en vindruva blir till ett russin.”

 

 

 

 

* Hyaluronsyran är en fuktbindande sockermolekyl som finns naturligt i huden. Hyalyronsyra är en gelsubstans som finns mellan våra celler och våra kollagena och elastina fibertrådar. Hyaluronsyra motverkar att vårt kollagen och elastin blir torrt, skört och bryts ner.

** Kollagen är ett fiberprotein och det ämne i vår hud som gör den fyllig, elastisk och återfuktad. I hudens mellersta lager (även kallat dermis) sker den mesta av vår kollagenproduktion. Tillsammans med hyaluronsyra gör kollagen att huden håller sig spänstig.

 

Vad kan vi göra för att undvika att huden åldras i förtid?

 

  • Undvik överdrivet solande
Solens strålar är den främsta yttre orsaken till att huden åldras. Det är inte bara lång UV-exponering som orsakar hudskador – exponering i vardagen påverkar också huden. Visst är det härligt att njuta av årets få soliga dagar men kom ihåg att solen värmer lika skönt med ett tjockt lager solskyddsfaktor.
  • Fimpa cigaretten
Kemikalier och nikotin som finns i cigaretter är upphov till en stor ökning av mängden fria radikaler som bryter ner huden. Rökning drar också ihop blodkärlen vilket leder till försämrad syresättning i hudens yttersta lager. Detta ger huden en grå och dassig ton. Det ser inte så ungdomligt ut alls faktiskt 🙄
  • Stressa ner
Stresshormonet kortisol är inte bra för huden. Vid långvarig stress bryts hudens kollagen ner snabbare vilket resulterar i att den tappar sin spänst, fasthet och lyster. Stanna till då och då och ta några djupa andetag. Det är viktigt inte bara för hudens skull men också för välmåendet.
  • Ät näringsrik & varierad kost
Våra kostvanor påverkar också vår hud. Huden är kroppens största organ men trots det är den ofta sist att få ta del av till exempel de vitaminer vi stoppar i oss. Ät mycket frukt, grönsaker och bär så hjälper det din hud att försvara sig mot det som bryter ner den.
  • Motionera regelbundet
Vid träning minskar stresshormonet kortisol och ökar tillväxthormonet HGH, som bland annat bygger upp huden och gör den fast och fyllig. Hitta en träningsform som du tycker är rolig, träna med en vän eller varför inte utmana dig själv att ta trapporna istället för hissen varje gång du har chansen. Alla knep är tillåtna här!
  • Ta hand om din hud
Använd hudvård som är anpassad efter din hud. Idag finns det otroligt fina produkter på marknaden med aktiva ingredienser som verkligen kan hjälpa din hud att bli stark och motståndskraftig mot att brytas ner och åldras. Om du tycker det är svårt att veta vad som passar dig så finns det experthjälp att få hos din auktoriserade hudterapeut. Det finns också många behandlingar som kan göra underverk för huden. Är du osäker på vilken behandling som skulle vara bra för dig så kan du läsa mer här.

 

 

 

 

 

Avslutningsvis så är det viktigt att komma ihåg att hudens åldrande inte går eller för den delen kanske bör stoppas. En åldrad hud är också en vacker hud. En hud med skrattrynkor speglar lyckliga stunder från livet och rynkor runt läppkanten, även kallat rökrynkor, kan vi faktiskt få av att vi pussas mycket.

 

En för tidigt åldrad hud kan vi undvika och behandla om vi vill. Det viktigaste är att DU känner dig i bekväm i DIN hud.

 

 

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg