Botox & Fillers- Vad är egentligen skillnaden?

30 april 2020

”Hon hade lagt alldeles för mycket Botox i läpparna, hon ser ut som en anka!”. En mening som hörs allt för ofta bland skeptiker till injektionsbehandlingar. Här går vi igenom olika injektionsbehandlingar och deras användningsområden.

 

För alla som förstorar sina läppar med hjälp av injektioner så är det ofta en självklarhet att Botox ALDRIG skulle kunna ge ”ank-näbbs-läppar” och faktiskt inte fylla ut läpparna överhuvudtaget. Däremot med fillers går det att få otroligt fina och fylliga läppar som faktiskt inte alls behöver se onaturligt stora eller plutiga ut.

 

 

Botox- så fungerar det

Ämnet heter egentligen Botolinumtoxin och är ett naturligt renat protein som temporärt får musklerna att slappna av. Botox blockerar alltså signalen mellan nerv och muskel. Detta gör att dina tidigare ansiktsuttryck ,som från början skapade dina rynkor, uteblir och med tiden så slätas därför rynkorna ut. Efter några månader avklingar effekten och i takt med att du börjar röra på musklerna igen så kommer rynkorna tillbaka.

 

Ansiktet har omkring 30 stycken muskler som är med och skapar dina ansiktsuttryck och man väljer omsorgsfullt vilka som bör behandlas för ett snyggt resultat. Du behöver alltså inte bli stel i hela ansiktet bara för att du behandlar ”argrynkan”.

 

Däremot så kan vi inte bortse från att musklernas funktion faktiskt avtar efter behandlingen vilket gör att ansiktets alla muskler inte är lika lämpade för denna typen av behandling. Vissa muskler i nedre delen av ansiktet är viktiga för att du till exempel ska kunna prata, äta och dricka.

 

”Du behöver alltså inte bli stel i hela ansiktet för att du behandlar ”argrynkan””

 

  • De vanligaste områdena för Botox:

  • Argrynkan/bekymmersrynkan”- Sitter mellan ögonbrynen och benämns ofta efter sitt latinska namn Glabella.
  •  Pannrynkorna– De rynkor som syns som tvärgående streck i pannan. De uppstår för att vi höjer på ögonbrynen.
  • Kråksparkar/kråkfötter”- Sitter på yttre kanten av ögonen och uppstår när vi skrattar eller kisar.

 

Rynkbehandling är bara ett av få behandlingsområden med den här metoden. Med Botox kan vi även behandla symptomen av till exempel migrän och överdriven svettning.

 

 

 

 

 

 

Fillers då? Vad är det?

Fillers skulle vi kunna beskriva som fukt i geléform och används ofta (som namnet avslöjar) som ett fyllnadsmedel. Detta används främst för att fylla ut linjer, förstora läppar och skulptera ansiktet. Det låter kanske onaturligt men egentligen är det faktiskt väldigt naturligt jämfört med mycket annat vi stoppar i kroppen.

 

Fillers är uppbyggt av något som heter Hyaluronsyra som är ett ämne som redan finns naturligt i huden. Hyaluronsyra binder fukt och ger huden spänst. Det bryts naturligt ner av huden i takt med att vi åldras vilket gör att vi får en mer fuktfattig och slapp hud när vi blir äldre.

 

Fyller du på med extra Hyaluronsyra i form av Fillers så kommer därför huden att känna igen ämnet, integrera med det och så småningom bryta ner även det. Synd tycker vissa men kanske också bra med tanke på att både ansiktsform och trender ändras i takt med att vi åldras.

 

 

 

 

En vanlig fråga när det kommer till fillers är ” Vad händer om jag ångrar mig?”
Svaret på den frågan är, tack och lov, att det finns ett läkemedel som kan lösa upp din filler snabbare än vad huden skulle göra det själv. Men kom ihåg att detta är ett licensläkemedel och du bör därför alltid välja din behandlare med omsorg. Läs gärna om fler vanliga frågor här.

 

 

Vill du lära dig mer om olika behandlingar och deras användningsområden? Här hittar du information om några av det vanligaste behandlingarna inom skönhetsbranschen idag.

 

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår hantering av personuppgifter och användning av cookies.