Vilken behandling passar mig?

13 november 2019

Fillers, Botox, Laser, Dermapen, IPL? Vilken behandling är egentligen bra för vad och vem? Här reder vi ut behandlingarna.

 

Tycker du som många andra att det ibland är helt omöjligt att veta vilken behandling du ska välja i behandlingsmenyn? Att försöka läsa sig till vilken behandling som du ska boka kan vara riktigt klurigt. Men lugn, du är inte ensam.

 

Många av behandlingarna är komplexa, ger ofta liknande resultat. Dessutom är det vanligt med kombinationer av olika behandlingar för att uppnå önskat resultat, trots att metoderna är helt olika. Det är som du här många olika saker som spelar in i valet av korrekt behandling.

 

Djungeln av behandlingar är stor och snårig och för dem allra flesta riktigt svår att hitta rätt i…

 

”Djungeln av behandlingar är stor och snårig och för dem allra flesta riktigt svår att hitta rätt i…” 

Här kommer en generell guide som kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingen för dig och dina behov.   

 

Låt oss börja med injektionsbehandlingarna.

Många väljer att försöka hitta andra behandlingsalternativ innan de testar injektioner. Här gör alla såklart som dem vill och det viktigaste är att det känns bra för dig som ska få behandling. Vi vill ändå slå ett slag (samt slå bort tabun) för injektioner eftersom resultaten oftast är överlägsna alla andra alternativa metoder.

Varför? – Jo, vi tar till exempel rynkor mellan ögonbrynen, eller ”argrynkor” som de ofta kallas. De uppkommer för att vi använder musklerna som drar ihop våra bryn mot varandra när vi exempelvis är arga eller koncentrerar oss. För att bli av med dem så effektivt som möjligt så måste vi därför behandla grundorsaken till att vi fått dem. Det gör vi enkelt genom att få musklerna i brynen att slappna av såpass mycket att dem inte längre kan dra ihop brynen och därigenom inte rynka huden- det är exakt det Botox gör.

 

Det går också såklart att lära sig att prata med pannan helt still, aldrig rynka på brynen när du blir arg och aldrig mer skratta så mycket att ögonen kisar. Det är ett alternativ till Botox.

 

”Det går så klart att lära sig att prata med pannan helt stilla, och att aldrig rynka på brynen när du blir arg och aldrig mer skratta. Det är ett alternativ till Botox.”

 

Rynkor i pannan, mellan ögonbrynen (glabella) eller vid ögonen (kråksparkar) behandlas oftast med hjälp av – Botox

 

Rynkor runt munnen, mellan näsan och munnen( nasolabialveck) eller mellan munnen och hakan ( Marionettelinjer) – behandlas bäst med hjälp av Fillers

 

Slapp hud under hakan och halsen – Profhilo ( Obs: fungerar även för huden på händerna)

 

Håligheter under ögonen– behandlas bäst med Fillers där den specifika behandlingen heter Tear Trough

 

När ska jag välja laser som behandling?

Det finns många olika metoder inom laser som används i olika behandlingssyften. Många av dessa går dessutom utmärkt att använda till en rad olika slags behandlingar. Så det korta svaret på den frågan är – nästan alltid.

 

 

Alltså Fraktionerad CO2-laser – Detta är verkligen min nya höstfavorit bland Citylasers laserbehandlingar. Den här behandlingen är helt rätt för mig nu när jag vill städa bort sommarens synder”

 

Våra vanligaste behandlingar med laser

Fraktionerad laser passar bra mot Små fina linjer under/runt ögonen. Fraktionerad Co2 laser passar dock inte mörkare hudtoner på grund av att risken för pigmenteringar (missfärgningar i huden) är stor.

 

Akneärr, ärr, bristningar – kan behandlas med både med fraktionerad laser Co2-laser men också med Resurfx (passar tyvärr inte alla hudtoner men näst intill).

 

Det finns olika varianter av denna typen av laser. Den ena varianten förstör hudytan (är så kallad ablativ) vilket gör att du gärna vill vara ledig i några dagar efter att du behandlats av den ( läs; du kommer inte vilja visa dig bland folk på ca 4-7 dagar) medan den andra varianten jobbar utan att skada hudytan (icke ablativ) vilket gör att du kan gå tillbaka till vardagen nästan direkt.

 

Förstorade porer, ”trött” hud” eller en hud i behov av en generell hudföryngring behandlas bäst med Fraktionerad CO2-laser (ej för mörka hudtoner).

 

Som en av våra kunder så fint uttryckte det ”Detta är verkligen min nya höstfavorit bland Citylasers laserbehandlingar. Den här behandlingen är helt rätt för mig nu när jag vill städa bort sommarens synder” 😉

 

Vad gör de olika lasermaskinerna? 

På citylaser har vi flera olika maskiner, för olika behandlingar, som har sina egna specifika funktioner. För att du ska få stenkoll så kör vi även en genomgång med vilken lasermaskin som gör vad.

 

har du blodkärl vid ex. näsvingarna eller röda prickar så är det Yag-laser som gäller (Har du röda kärl på större delar av ansiktet så kombinerar vi gärna med en IPL-behandling)

 

 

Oönskad hårväxtDiodlaser

 

Oönskade hudflikar, märken, vårtorCo2-laser

 

Oönskade tatueringarYag-laser

 

Underlivsbesvär såsom inkontinens- Femilift (även detta är en Co2-laser)

 

IPL då? När ska jag göra det?

Jo, IPL (Intensivt Pulserande Ljus) går att använda på liknande sätt som laser trots att det inte riktigt är det. Skillnaden på laser och IPL, rent teoretiskt, är för dig som kund egentligen ganska oväsentlig men det kan vara skönt att ha ett hum om vad du kanske ska boka.

 

En IPL kan precis som laser arbeta på massvis med olika saker i huden eftersom den går att anpassa utefter just ditt/dina besvär och hudåkommor. Det som tyvärr inte går att göra med IPL är att behandla en hud som har alltför mycket pigment så tyvärr passar inte denna behandlingen alla hudtoner.

 

Det som är riktigt positivt med IPL är att oavsett vad du behandlar för så kommer du alltid få en extra bonus i form av ökad fuktnivå och spänst i huden. Huden får en jämnare ton och ger dig ett fräscht och  friskt utseende. Detta gör att många älskar den här behandlingen och kommer för den en gång i månaden som ”sin ansiktsbehandling”.

 

Lider du av till exempel rosig hud , solskadad hud eller en hud som bara behöver en generell uppfräschning så är IPL rätt behandling.

 

Generell rodnadIPL

 

RosaceaIPL

 

PigmentfläckarIPL

När det kommer till fläckar i huden så finns det olika varianter av fläckar, eller pigmenteringar som det också kallas, och alla kan inte behandlas med samma metod. De allra flesta är dessutom rejält envisa och kräver oftast flera behandlingar och ibland till och med flera olika behandlingar.

 

 

”När det kommer till fläckar i huden så finns det olika varianter av fläckar, eller pigmenteringar som det också kallas, och alla kan inte behandlas med samma metod. Dem allra flesta är dessutom rejält envisa och kräver oftast flera behandlingar och ibland till och med flera olika behandlingar”

 

DermaPen™ – ”kan jämföras med effekten av tex fraktionerad laser” 

Ja, så står det nästan överallt när man läser om DermaPen™/mikronålning. DermaPen™ fungerar genom att små nålar gör en kontrollerad skada i huden , så kallad microneedling/mikronålning. DermaPen™ är en populär behandlingsmetod för att uppnå en hudföryngrande effekt eller lindra hudproblem som ex. akne eller ärr.

 

DermaPen™ är marknadsledande bland andra behandlingar med mikronålning och har en patenterad teknologi. DermaPen™ är den första mekaniska mikronålningspennan på marknaden  sedan 2010 och är fortfarande marknadsledande världen över.

 

När ska jag välja Dermapenbehandling

Jo, alla gånger när laser inte är ett alternativ skulle vi väl kunna säga. Behandlingen kan utföras på alla hudtyper och hudtoner, den kan utföras dem gånger när du inte vill ha någon lång återhämtningstid och den går också bra att göra under soliga årstider (självklart ska du alltid vara noggrann med solskyddsfaktor och följa din terapeuts instruktioner noggrant).

 

 

 

  • DermaPen™ är en bra behandling för dig som vill behandla:

  • Fina linjer & rynkor (även ögon)
  • Förstorade porer/Oren hud
  • Acne (grad I-II), Rosacea
  • Milier, keratosis pilares
  • Hyperpigmenteringar/Melasma
  • Ärr – (acneärr, kirurgiska ärr och brännskador)
  • Hudbristningar
  • Generell ”hudföryngring”/ uppfräschning

 

Något att tänka på ☝

Resultaten från dina behandlingar blir alltid bäst om du också är duktig på att sköta din hud hemma. Vi förespråkar en god hudhälsa och vill verkligen slå ett slag för riktigt bra hudvårdsprodukter som är anpassade efter just din hud och dina behov. För att få hjälp med hur du kan ta hand om din hud på bästa sätt så är du alltid välkommen in på en kostnadsfri konsultation oavsett om det gäller en behandling eller våra grymma hudvårdsprodukter med Zo Skin Health®

 

 

Text: Olivia Grönberg Svalander
Se alla inlägg